Mi az a GPR ? Avagy a roncsolásmentes közműkutatás titka!

Közműkutatás

Georadar vagy más néven földradar (Ground Penetrating Radar) – Egy geofizikai módszer, a föld alatti objektumok és a beágyazó üledék vizsgálatára. Nagy frekvenciájú elektromágneses hullámokat használ, melyek az UHF/VHF frekvenciatartományba esnek. Ezeket a nagy frekvenciájú jeleket a radar rendszer a talajba vagy egyéb közegbe sugározza, a visszatérő vagy visszavert jeleket pedig az eszköz érzékeli és a rendszerhez kapcsolt számítógépen megjeleníti a gépkezelő számára. 

A Leica Geosystems GPR bemutató kurzusának kezdő diája általában vegyes érzelmeket vált ki, sokan félnek attól, hogy nem lesz egyszerű megérteni ennek a megoldásnak a működési elvét. Azonban nagyon leegyszerűsítve egy olyan eszközről beszélünk, ami energia hullámokat küld a talajba, majd felfogja a visszaverődő jeleket, amiket megjelenít a felhasználó számára.

A talajradarnak is (Ground Probing Radar) nevezett eszköz, röviden GPR, egy kiváló roncsolásmentes vizsgálati módszer. A GPR alkalmas szerkezet vizsgálatra, üreg vagy közmű keresésre, archeológiai vizsgálatokra, környezeti vagy geotechnikai vizsgálatokra és még sorolhatnám, hiszen az eszköz könnyedén alkalmassá tehető további felhasználási területek számára is az általa használt változatos frekvenciatartományoknak köszönhetően.

Hogyan működik a GPR, vagy más néven talajradar?

A GPR varázslat és csak a sötét művészetek mestereinek lenne szabad használni

Gyakran hallunk hasonló mondatokat a piac további szereplőitől, ami bizonyos fokig érthető is, hiszen itt is igaz akárcsak az élet más területein, hogy ha a nem megfelelő eszköz a nem megfelelő kezekbe kerül, abból nem sülhet ki semmi jó. A Leica GPR talajradar nagy előnye, hogy köszönhetően a felhasználóbarát szoftvernek egyszerűen használható lett a kevésbé hozzáértők számára is. Az adatgyűjtést már egy alaptudású gépkezelő is el tudja végezni, amit utána továbbad a szakértőnek kiértékelésre. A rendszerek könnyen hordozhatók lettek, hiszen most már szinte minden gyártónak van egy ’fűnyíró szerű’ közműkereső rendszere, amivel szinte mindegyik munkaterület hozzáférhető. Egy fél napos bemutató és már dolgozhatunk is.

A GPR működésének az alapelve

Az összes gyártó eszközének a működése azonos elven alapul és azonos fizikai törvényszerűségek kötik.

  • A radar egység elektromágneses energia impulzust sugároz a talajba vagy egyéb közegbe, amit a jeladó antenna vizsgál (TX)
  • Az objektumokról vagy rétegekről visszaverődő elektromágneses energia a jelfogadó antenna segítségével kerül rögzítésre (RX)
  • A visszavert jel pozíció és mélység információt hordoz magában a sugárzási ponthoz viszonyítva. A felszín alatti viszonyok befolyásolják az elektromágneses jel terjedési sebességét, ami a jel kiküldése és visszatérése közötti időkülönbségre is hatással van.
  • A begyűjtött audió jelet vizuális jellé kell konvertálni hogy az adat megjeleníthető legyen a felhasználó számára.

Az elektromágneses jelek behatolási mélysége és felbontása az antenna frekvenciától, a kibocsátott elektromágneses hullám erősségétől és a besugárzott talaj elektromos tulajdonságaitól függ. Ez érvényes minden GPR működésére, és fontos szem előtt tartani, hogy sikeres végeredmény legyen prezentálható a felmérők számára.

GPR
Fig 1.1 IDS rendszer jelterjedés folyamat ábra

A GPR-ból sugárzott jelek visszaverődhetnek és/vagy megtörhetnek az útjuk során az antennából és vissza, a mértékadó terjesztési és az érzékelési fázis során. A célpont lehet talajréteg váltás, betemetett cső, kábel, üreg, sőt bármi, aminek az elektromos tulajdonsága eltér a beágyazó üledéktől  és emiatt a GPR-ból származó jel két irányú terjedésére hatással van.

Szeretnéd kipróbálni a gyakorlatban? Kérj ingyenes demót vagy online konzultációt itt. Ez egy kivonat a GPR Made Easy tanulmányból, az angol nyelvű tanulmány letöltéséhez kattints a linkre : GPR White Paper