Menü Bezárás

Nyerj  időt, használj vonalműveket a terepen!

Te is szoktál vonalműveket használni felméréseknél? A visszajelzések alapján ez egy hasznos funkció lehetne akkor, ha egyszerűbb lenne a használata, nem növelné meg jelentősen a terepen eltöltött időt, és a végeredmény minimális irodai ráfordítást igényelne. Tarts velünk, és egy átfogó képet kaphatsz arról, hogy milyen megoldásokat nyújt ezekre a problémákra a Captivate szoftver.

Vonalművek használatakor a célunk az, hogy a terepi felméréssel egybekötött vonalas objektumok létrehozásával a későbbi szerkesztési teendőket minimalizáljuk. Ezt tovább növelhetjük, ha a pontszerű objektumokat nem csupán kód, hanem megfelelő attribútum adatokkal rögzítjük, amelyekre a CAD-be történő importálás során a blokkok automatizálva és attribútum adatok szerint méretezve helyezhetők el.

pic-1

Vessünk egy pillantást először a kezelőfelületre! Vonalművel történő kódolásra egy új felület áll a rendelkezésünkre, amelyen bal oldalt tudjuk kiválasztani a használni kívánt kódjainkat. A kijelző további részén egy 3D megjelenítésen követhetjük nyomon felmért objektumainkat. Igény szerint ez a 3D nézet eltűntethető, és helyette több kódmezőt, pontszámot, antenna vagy jelmagasságot és egyéb infókat jeleníthetünk meg a kijelzőn.

untitled-6

A vonalmű használatával létrehozhatunk vonalakat, spline-okat, 3 pontra illeszkedő íveket, és több pontra egy legjobban illeszkedő ívet. Hogy éppen melyik típust használjuk, a kód neve alatt található kis ábra jelzi, amely megérintésével változtathatjuk a vonalmű típusát.

pic2

A jobb alsó sarokban található jegyzet szimbólum megérintésével (vagy F4 Megaddal) tudunk attribútum adatokat tárolni mért pontjainkhoz. Mint ahogyan már említettük korábban, a pontszerű objektumok attribútum adatokkal történő tárolásával a CAD-import során dinamikus blokkjaink automatikusan méretezhetők, ezzel is gyorsítva munkánkat.

pic3

Ezekkel a tulajdonságokkal még nem biztos, hogy például egy tervezési alaptérkép elkészítéséhez vonalműves felmérést használnánk, hiszen minden egyes vonalas objektumon egyenként végighaladni nem lenne kifizetődő.

pic4

Azonban úgy már más a helyzet, ha keresztszelvényeket felvéve haladunk, és közben vonalműveket is rögzítünk, mindezt úgy, hogy egy megadott sablon szerint a műszer automatikusan vált a soron követező kódra, és nekünk csak a pontok rögzítésével kell törődnünk, – nem kell kódot választanunk -, melynek köszönhetően gyorsabban, egyszerűbben és mindemellett vonalműveket mérve tudunk dolgozni. Ennek egy szinte elengedhetetlen kiegészítője a cikk-cakk módszer, amellyel keresztszelvényekben történő mérés során a következő keresztszelvényt ugyanazon az oldalon kezdhetjük, ahol a korábbit abbahagytuk.

kereszt

Ezekkel a tulajdonságokkal már fel tudjuk mérni a szabályos keresztszelvényeinket, de mivel tudjuk, hogy a valóságban a felmérendő terület ennél sokkal összetettebb, ezért nemcsak egy kaptafán alapuló keresztszelvényeket kell felvennünk, hanem a keresztszelvények között, vagy éppen azok vonalába eső más – például pontszerű objektumokat – is. Ilyen esetben Fn+Szünet billentyűkombinációval megállíthatjuk a kódok automatikus váltását, és miután megmértük pontunkat Fn+Folytattal onnan folytatjuk keresztszelvényünket, ahol abbahagytuk. Amennyiben úgy látjuk, hogy a külön bemért pont kódjára nincs szükségünk a továbbiakban, azt törölhetjük a listából (Fn+EgyTöröl). Amennyiben azt látjuk, hogy szükség lesz rá az elkövetkező szelvények nagy részénél, akkor ne töröljük a listából; és ha épp olyan helyre érünk, ahol nincs ilyen pontunk, F5-tel ugorjuk át.

UGRAS.gif

Érdemes szót ejteni az ún. multikód funkcióról is, amellyel egyszeri méréssel több kódot is tárolhatunk. Ekkor tulajdonképpen annyi pont kerül tárolásra ugyanazokkal a koordinátákkal, ahány kódot kijelöltünk a rögzítés előtt. A vonalas létesítmények kereszteződésének felmérésére ez egy gyors és egyszerű módszer.

multikod

Ha mindent felmértünk, nem maradt más hátra, mint az adatok exportálása. A munkánk AutoCAD Civil 3D-ben történő feldolgozásához egy XML formátumba exportált célszerű használni, amelyet egy stíluslap exporttal hozhatunk létre.

Ha kíváncsi vagy arra is, hogy ezeket az adatokat, hogyan visszük be az AutoCAD-be úgy, hogy csak minimálisan kelljen szerkeszteni rajta, megtudhatod egy hamarosan következő cikkünkből. Iratkozz fel Te is blogunkra, hogy ne maradj le róla!

Üdvözlettel,
Leica Geosystems
magyarországi csapata

 

 

error

Hasznosnak találod az oldalt? Oszd meg a tudásodat másokkal: ez az egyik módja annak, hogy halhatatlan légy. (Tendzin Gjaco)

%d blogger ezt szereti: