Precíz GNSS helymeghatározás bárhol a HxGN SmartNet-tel

FÖLDMÉRÉS & G.I.S

Nagyjából 10-15 évvel ezelőtt az RTK mérésekhez még két GPS vevőt (bázisvevőt és rovert), nagy akkumulátorokat, két rádiót és állványt kellett használnunk, ahol a műszer vevőegységét, méretéből adódóan, egy hátizsákban cipeltük magunkkal. Ma a felhasználók választhatnak a csak GPS vagy akár az összes jelenleg elérhető műholdrendszer adatait használó GNSS vevők közül, a rádió és a mobilinternet alapú adattovábbítás között, és mindez egy rúdra ráfér. Az RTK hálózatok kiépítésével még arra is lehetőségünk van, hogy saját referenciavevő telepítése nélkül, ezen hálózatokat használjuk a méréseinkhez. A SmartNet a precíz hálózatos RTK adatokhoz könnyű hozzáférést nyújt, ami által a legjobb rendelkezésre állás, megbízhatóság, követhetőség tapasztalható nemzetközileg elismert szabványok szerint a helyi piacok igényeire szabva egy rugalmas, és megfizethető előfizetéssel.

A saját bázisos GPS mérések során egy referenciavevőt (bázis) egy adott pontra szokás telepíteni, amivel a korrekciókat a rovernek továbbítjuk, általában URH rádión keresztül. Ennek a megoldásnak az egyetlen korlátja, hogy a bázis és a rover közötti távolság növelésével a ciklus-többértelműség feloldása nehezebbé válik. Ezt a GPS mérések távolságfüggő hibaforrásai okozzák, mint az ionszférikus, és troposzférikus refrakció és a műholdak pályaadat hibái.

A referenciahálózatok bevonásával azonban, ahol az állomások közötti távolságok 70 km alatt vannak, ezek a hibák csökkenthetők, így a rover, ami a hálózat adatközpontjához van csatlakozva, az egész hálózat méréseivel operálhat, a távolságfüggő hibák kötöttségei nélkül. Ez azt is jelenti, hogy a Leica Geosystems legújabb technológiai vívmányai által a rover a hálózat minden előnyét élvezheti.

Több mint tíz évvel ezelőtt a Leica Geosystems-ben kialakult az elképzelés, miszerint a világot a saját GPS hálózataival lefedje. Ma már több helyen rendelkezésre áll a SmartNet szolgáltatás, többek között Európában, Észak-Amerikában (Kanadával együtt) és Ausztráliában, széleskörű valós idejű web alapú termékekkel. A SmartNet mára már ténylegesen a mértékadója lett a GNSS hálózati szolgáltatásoknak. Sok szakember szerte a világon a mindennapi feladataik ellátására hatékonyan használhatja a SmartNet-et, legyen az földmérési, építőmérnöki, mezőgazdasági, közművekkel kapcsolatos, régészeti, monitoring, helyszínelési vagy egyéb feladat.

pic12.jpg

Európa SmartNet lefedettsége

Visszatekintés

1991-ben a Leica Geosystems bevezette a kinematikus GPS korszakot, ami egy sikeres kiegészítővé vált a földmérők műszereinek eszköztárában. Ezután 1996-ban megjelent a Leica Geosystems első hálózatos RTK rendszere egy mérnöki projekthez: a közel 8 km hosszú Oresund hídhoz, ami Dániát és Svédországot köti össze.

pic22
Dániát és Svédországot összekötő Oresund híd (Forrás: http://twistedsifter.com/2015/09/oresund-bridge-turns-into-tunnel-and-connects-denmark-and-sweden/)

Az 500-as GPS széria piacra dobásával 1999-ben gyors fejlődésnek indultak a referenciahálózatok kezelésére irányuló távoli alkalmazások. Később megjelent a TCP/IP protokoll közösségi és nagy kiterjedésű hálózatokban, azonban csak az NTRIP (Internet with Networked Transport for RTCM over Internet Protocol) bevezetésével nyíltak meg újabb lehetőségek a felhasználók számára. A vezeték nélküli mobilszolgáltatás komoly versenyt jelentett az UHF rádióknak a GPS korrekciók átvitelében.

2000-ben a Leica Geosystems már tudta, mekkora potenciál rejlik az internet által nyújtott valós idejű adattovábbításban. A web alapú alkalmazások először a Leica Geosystemsnél lettek kifejlesztve a GPS adatok alacsony késleltetéssel történő továbbítására egy bemutató hálózaton Atlantában. A cél az volt, hogy az internet hasznosságát be lehessen mutatni alacsony sávszélességű hálózaton, és hogy a funkcionalitás úgy növekedjen, hogy a valós idejű adatok messzebbre legyenek juttatva, mint arra a rádiók képesek, és ezen felül megbízhatóbbak is legyenek.

2001-ben a Leica Geosystems kiépítette az első nagykiterjedésű referenciahálózatot Michiganben (USA). Ugyancsak 2001-ben a Geo++ és a Leica Geosystems együtt nyújtotta be az RTCM SC104-nek a javaslatát, miszerint a hálózatos RTK korrekciókat egységesíteni kellene. Ez az új RTCM előterjesztés felülemelkedett az addigi megközelítéseken, és előnyére vált az egész földmérésnek. A Leica Geosystems és a Geo++ által benyújtott indítvány, amit Master-Auxiliary Concept-ként vagy MAC  módszer néven emlegetünk, azóta több finomításon átment.

pic44

MAX koncepció működését szemléltető ábra

Ezt követően az átfogó kutatási és fejlesztési munkálatok folyamán a Leica Geosystems bemutatta 2004-ben a GRX1200-at, ami az első olyan GPS bázisvevő, amiben beépített hálózati kártya van, amellyel közvetlenül tud az internetre csatlakozni. Ez leegyszerűsítette azt a megközelítést, hogy a bázisvevőnk mindig csatlakoztatva legyen az internethez.

A SmartNet 2005 decemberében Nagy-Britanniában lett először bemutatva. A márkanév egyesítette az addigi 5 évben megalkotott összes Leica Geosystems hardware és software innovációját. A nemzeti térképészeti hivatal közreműködésével az Ordnance Survey (OSNet) lett az első közcélú RTK hálózata Nagy-Britanniának.

Szolgáltatás minősége

Hálózatos RTK során több tényezőt is össze kell hangolnunk, például a műholdjeleket a rovernél, az interneten keresztüli nyers adatfolyamot a referenciaállomások között, a hálózati szoftverfeldolgozást és a mobil kommunikációt a felhasználó ás a feldolgozó központ között. És mindennek másodperceken belül meg kell történnie! Ahhoz, hogy a legjobb minőséget tudjuk nyújtani a felhasználóinknak, a rendszer minden eleme a legmagasabb megbízhatósággal kell hogy rendelkezzen folyamatosan, a nap minden órájában a hét minden napján, egész évben.

A hálózatos referenciaállomások infrastruktúrája a gerince bármely GNSS hálózatos szolgáltatásnak. A rendelkezésre állás ugyancsak kritikus a működés szempontjából. E célból a Leica Geosystems palettáján a legmagasabb teljesítményű GNSS vevők és antennák lelhetők fel, mint a GRX1200+, GR10, GR25, és AR10 / AR25 referencia antennák. A legújabb Leica GNSS roverekkel együtt (Leica Viva és Zeno család) a felhasználó az elérhető legjobb szolgáltatást kaphatja.

Minden hálózatos RTK szolgáltatás, amit a Leica Geosystems szolgáltat valós idejű termékek sorát kínálja, ideértve a Leica MAX koncepciót, mely az RTCM Master Auxiliary Concept-en alapulva az első és egyetlen Nemzetközi Hálózatos RTK szabvány, valamint más RTCM alapú megoldásokat, mint az i-MAX, VRS; és FKP. A SmartNet számos értéknövelt szolgáltatást kínál, például a RINEX és Virtuális RINEX letöltéseket, online koordináta-számítást és még sok mást.

Jövőkép

Ahogy a rendelkezésre álló GNSS alkalmazások és szolgáltatások száma növekszik – különösen a mezőgazdaság és a gépvezérlés területén –, a legújabb Leica Geosystems technológia által a SmartNet világszerte még szélesebb körben ki lesz terjesztve. Ahhoz, hogy ezek az új, kiterjesztett szolgáltatások útján elinduljunk, továbbra is a legújabb technológiára alapozva és a mobil kommunikációban bekövetkező fejlesztésekkel szeretnénk a felhasználóknak egyetlen GNSS üzleti platformot létrehozni.

Ma a SmartNet már a legnagyobb hálózatos RTK adatközpont a világon, 15 országban működve Európában, valamint emeleltt Észak-Amerikában, Kanadában és Ausztráliában. A szolgáltatások már magukba foglalják a GNSS képes vevőket, a GPS és a GLONASS, valamint az európai Galileo és a kínai Compass rendszerek jövőbeni jeleinek teljes követési képességét is.

Üdvözlettel,
Leica Geosystems
magyarországi csapata