Rövid összefoglaló az elmúlt fél évben megjelent újdonságokról

aktuális FÖLDMÉRÉS & G.I.S

2015-ben bemutatkozott a Leica Captivate műszercsalád, amely már akkor is sok újdonsággal rukkolt elő. Egy év elteltével, tavaly júniusban köszönthettük a Captivate széria második nagy előrelépését, a 2.0-ás verziót, és azóta újabb fejlesztései érhetők el. Tartsatok velünk és bemutatunk néhány igazán hasznos új funkciót.

A második lépcsőfokként is emlegetett 2.0-ás verzióval egy időben jelentek meg az új, Measurement Engine 7-es alaplapot tartalmazó új antennák (GS10, GS15, GS16 GS25), melyek a következő dolgokra képesek:

  • a jelenleg elérhető összes műholdrendszer jeleinek vétele
  • SmartLink (PPP technológia, RTK korrekciók nélküli centiméteres pontosságú pozicionálás)
  • RTK plus – bővebben itt olvashatsz róla

A mérőállomás fronton sem állt meg az élet, az MS60-as multistation újdonsága a Dynamic Lock, amely lehetővé teszi a prizmára történő „zárolást” (prizma követésének megkezdését) úgy, hogy a prizma mozgásban van. Tehát a követés megszakadása esetén nem kell megállnunk és várnunk arra, hogy a műszer újra megtalálja prizmánkat, hanem amikor  keresztezzük a műszer irányvonalát, az automatikusan elindít egy keresést, mellyel már elindul a prizma haladási irányába, és másodperceken belül már „zárol” is. Így amire a következő mérendő pontra érünk újból mérésre készek leszünk.

Az 1.3-as verzióban debütáló Inspect Surfaces applikáció már használható út- és alagút kitűző program tervadataival is, mellyel egyszerűvé válik például egy megépült útfelület magassági ellenőrzése. Erről az alkalmazásról bővebben itt olvashattok.

ispect-surfaces_road

Megjelent egy új tájékozási módszer (Tájékozás objektumhoz), amellyel egy olyan koordináta-rendszerben mérhetünk, amely egy objektumhoz kötött. Ilyen például egy olyan rendszer, aminek Z tengelye nem függőleges, vagy a tengelyek teljesen másképpen helyezkednek el a megszokottól. Elsősorban speciális alkalmazások esetén vehetjük hasznát, amikor a kitűzendő pontok koordinátái egy objektumhoz kötött helyi rendszerben adottak. Például gerendák pontjainak kitűzése, mozgó hajón történő mérés, ahol a koordináta rendszert a hajó egyes – egymáshoz képest mozdulatlan – pontjaihoz illesztjük.

orientate-to-object

Több ügyfélvisszajelzés érkezett arra vonatkozólag, hogy a Mérés alkalmazásban a 3D megjelenítés nem minden helyzetben szükségszerű, azonban ha több információt látnánk a kijelzőn a mérésre vonatkozóan (szög- és távolságértékek, kódok) az könnyítené a munkát. Ezen igényen alapulva a v2.10-es verziótól a 3D nézet eltűntethető, vagy akár teljes képernyőre is kitehető (kedvezve azoknak is, akiknek pont fordított igényeik lennének).

hide-3d-viewer

A 2.0-ás verziótól, a megfelelő job (munkaállomány) kiválasztásában segítségünkre van a Fn (Funkció) gomb megnyomása után előbukkanó Haza és Vége gombok, amelyekkel a jobok elejére, vagy végére ugorhatunk. Abban az esetben azonban, ha sok munkánk van már a műszeren, könnyebben megtalálhatjuk a számunkra megfelelőt, ha elkezdjük begépelni a munka nevét. A 2.20-as verziótól ezt a kijelző felső részén megjelenő kereső sáv segíti. Abban az esetben, ha egy új jobot szeretnénk létrehozni, ezt a Fn gomb alatt található Új job gombbal tehetjük meg a leggyorsabban (szintén v2.20-tól érhető el). A jobokkal kapcsolatban további újdonság, hogy közvetlenül a kezdőképernyőről információt kapunk arról, hogy melyik tárolóeszközön tároltuk őket. Az ikon bal alsó sarkában található SD kártya szimbólum jelzi, ha nem a belső memórián tároltuk a jobot.

A 2.20-as verziótól még egyszerűbb kezelni a dxf rétegeket. Egyszerűen válaszd ki azokat az elemeket, amelyek rétegét nem szeretnéd látni, majd a térképen való érintés és nyomvatartás után egy gombnyomással láthatatlanná teheted ezeket a rétegeket, vagy akár újra láthatóvá a láthtatlan rétegeket.

retegkezles

Biztosan voltatok már olyan helyzetben, hogy mérés közben vettétek észre, hogy több pontot is rossz jelmagassággal tároltatok el. Egy ilyen hibát egyszerűen korrigálhattok a 2.20-as verziótól, egyszerre több pont kijelölésével, majd a jelmagasság egyszeri szerkesztésével.

kivalasztas

Szintén 2.20-as verziótól lehetőségünk van az álláspontunk ellenőrzésére, és amennyiben szükséges, a tájékozó irányunk módosítására is.  A mérés alkalmazás Fn+Eszközök menüjéből érhető el a Hátrairány resetelése opció, amellyel ellenőrizhetjük a tájékozásunk helyességét (irány és táv), és amennyiben szükségesnek ítéljük meg, egy új tájékozási szöget rögzíthetünk, amellyel az álláspontban mért pontjaink koordinátáit megjavíthatjuk. Fontos megemlíteni, hogy ez az opció csak akkor érhető el, ha a tájékozásunk már teljes (tehát az összes szükséges tájékozó pontot megmértük, és kiszámoltuk az álláspontunk végleges koordinátáit), és csak a következő tájékozási metódusoknál használható: irányszög beállítás, tájékozás 1 pontra, tájékozás több pontra, szabadállás létrehozása.

hatrairany-reset

Ez volt tehát néhány új funkció és tulajdonság – a teljesség igénye nélkül(!) –, ami a Captivate szoftver és GNSS antennák kapcsán az elmúlt fél évben megjelent. Tartsatok velünk legközelebb is!

Üdvözlettel,
Leica Geosystems
Magyarországi csapata