Menü Bezárás

RTK hálózatváltási ismeretek Leica Rover felhasználóknak

Egyre több felhasználónkkal fordul elő, hogy külföldön is projekt lehetőséget kap és azzal szembesül, hogy  számos országban több RTK hálózati szolgáltató is működik egymással párhuzamosan. Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy milyen szempontok alapján érdemes választani és mi a teendő felhasználói oldalról?

A legfontosabb szempont, hogy a Leica GNSS rover teljesítménye az RTK hálózati szolgáltatás minőségének függvénye is. Egy szemléletes példán keresztül: Ha beinvesztálunk egy hajlított képernyős plazma TV-be, de egy régi videó lejátszón fekete-fehér VHS kazettát tekintünk meg, akkor hiába várjuk a színes 3D képélményt.

Fontos tehát, hogy a hálózati szolgáltatóval tisztázzuk, hogy pontosan milyen hálózati módszerrel dolgozik, egyáltalán valóban hálózatról beszélünk-e (vagy csak egy bázisos megoldásról)? A rover teljesítménye, és ezen keresztül a Te munkádnak a minősége olyan fő hálózati kritériumoktól függ, mint:

  • Szabványos hálózati megoldást használ-e a szolgáltató?
  • Van rover oldali ellenőrzési lehetőség?
  • Az elérhető műhold adatok maximálisan felhasználásra kerülnek-e?
  • Homogén-e minőség területileg (vagy távolság függő: egy bázisos rendszernél ez a helyzet), van-e lehetőség az ismételhetőségre, átlátható-e adatgyűjtés és tárolás szempontjából, hogy mi történt a mérés során?

A felsorolt kritériumokat a leggyakrabban használt hálózati módszerek az alábbi módon valósítják meg:

Methods and criterias

Látható, hogy pl. egy VRS módszer választása esetén számos fontos kritériumról le kell mondanunk, míg a MAX megoldás a legnagyobb biztonságot és minőséget biztosítja a felhasználónak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy olcsóbb, de szerényebb feltételeknek megfelelő hálózati választás esetén a felhasználó rovere nem feltétlenül lesz képes leadni azt a teljesítményt, mint amire hivatott és ezzel együtt a felhasználó esetenként alacsonyabb minőségű RTK munkavégzésre számíthat, ami viszont több költséget jelenthet (pl. rontott mérés miatt többször visszamenni a terepre, szélsőséges esetben jogi kockázat, stb.).

Külföldön egyre több országban megjelent már a Leica Geosystems saját hálózati szolgáltatása a SmartNet, ami a Leica rover tulajdonosok számára az egyik elérhető legjobb teljesítményt nyújtja.

Azt is fontos szem előtt tartani, hogy az RTK pontos GNSS technológia fő fejlesztési iránya a hálózati szolgáltatás újragondolása körül zajlik. Ennek egyik első lépése az a törekvés, hogy a ma még különálló alrendszerek (pl. hálózati RTK szolgáltató, mobilszolgáltató, stb.) lehetőleg egy kézbe, tipikusan a gyártó kezébe kerüljenek, így csökken a kockázati tényező az ügyfelek számára. Ennek eredménye, hogy a Leica Geosystems felhasználók már igényelhetnek olyan szolgáltatást, mely adott esetben átmenetileg, vagy akár teljesen szükségtelenné teszik a helyi hálózati és mobil szolgáltatók igénybevételét (PPP technológiák: SmartLink, SmartLink Fill). Sőt a legújabb, ma még csak speciális alkalmazások részére elérhető fejlesztések azt vetítik előre, hogy a felhasználó a teljes rendszert (kvázi a műholdakat, az RTK hálózatot, a kommunikációs hálózatot) is a kezébe kaphatja idővel, teljesen függetlenné válva minden mai ismert szolgáltatótól (erről a jelenleg inkább még szakmai érdekességről hamarosan beszámolunk itt is).

Addig is, ha a hálózatváltással kapcsolatos téma komolyabban érdekel, az alábbi linkeken mélyebben tájékozódhatsz:

  1. SmartNet
  2. Az RTK hálózat minőségi kritériumai
  3. Az RTK hálózati módszerek összehasonlítása: VRS és iMAX, valamint a MAX megoldás
  4. SmartLink, SmartLink Fill

Üdvözlettel:
A Leica Geosystems
magyarországi csapata

error

Hasznosnak találod az oldalt? Oszd meg a tudásodat másokkal: ez az egyik módja annak, hogy halhatatlan légy. (Tendzin Gjaco)

%d blogger ezt szereti: