RTK hálózatváltási ismeretek Leica Rover felhasználóknak

aktuális FÖLDMÉRÉS & G.I.S

Egyre több felhasználónkkal fordul elő, hogy külföldön is projekt lehetőséget kap és azzal szembesül, hogy  számos országban több RTK hálózati szolgáltató is működik egymással párhuzamosan. Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy milyen szempontok alapján érdemes választani és mi a teendő felhasználói oldalról?

A legfontosabb szempont, hogy a Leica GNSS rover teljesítménye az RTK hálózati szolgáltatás minőségének függvénye is. Egy szemléletes példán keresztül: Ha beinvesztálunk egy hajlított képernyős plazma TV-be, de egy régi videó lejátszón fekete-fehér VHS kazettát tekintünk meg, akkor hiába várjuk a színes 3D képélményt.

Fontos tehát, hogy a hálózati szolgáltatóval tisztázzuk, hogy pontosan milyen hálózati módszerrel dolgozik, egyáltalán valóban hálózatról beszélünk-e (vagy csak egy bázisos megoldásról)? A rover teljesítménye, és ezen keresztül a Te munkádnak a minősége olyan fő hálózati kritériumoktól függ, mint:

  • Szabványos hálózati megoldást használ-e a szolgáltató?
  • Van rover oldali ellenőrzési lehetőség?
  • Az elérhető műhold adatok maximálisan felhasználásra kerülnek-e?
  • Homogén-e minőség területileg (vagy távolság függő: egy bázisos rendszernél ez a helyzet), van-e lehetőség az ismételhetőségre, átlátható-e adatgyűjtés és tárolás szempontjából, hogy mi történt a mérés során?

A felsorolt kritériumokat a leggyakrabban használt hálózati módszerek az alábbi módon valósítják meg:

Methods and criterias

Látható, hogy pl. egy VRS módszer választása esetén számos fontos kritériumról le kell mondanunk, míg a MAX megoldás a legnagyobb biztonságot és minőséget biztosítja a felhasználónak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy olcsóbb, de szerényebb feltételeknek megfelelő hálózati választás esetén a felhasználó rovere nem feltétlenül lesz képes leadni azt a teljesítményt, mint amire hivatott és ezzel együtt a felhasználó esetenként alacsonyabb minőségű RTK munkavégzésre számíthat, ami viszont több költséget jelenthet (pl. rontott mérés miatt többször visszamenni a terepre, szélsőséges esetben jogi kockázat, stb.).

Külföldön egyre több országban megjelent már a Leica Geosystems saját hálózati szolgáltatása a SmartNet, ami a Leica rover tulajdonosok számára az egyik elérhető legjobb teljesítményt nyújtja.

Azt is fontos szem előtt tartani, hogy az RTK pontos GNSS technológia fő fejlesztési iránya a hálózati szolgáltatás újragondolása körül zajlik. Ennek egyik első lépése az a törekvés, hogy a ma még különálló alrendszerek (pl. hálózati RTK szolgáltató, mobilszolgáltató, stb.) lehetőleg egy kézbe, tipikusan a gyártó kezébe kerüljenek, így csökken a kockázati tényező az ügyfelek számára. Ennek eredménye, hogy a Leica Geosystems felhasználók már igényelhetnek olyan szolgáltatást, mely adott esetben átmenetileg, vagy akár teljesen szükségtelenné teszik a helyi hálózati és mobil szolgáltatók igénybevételét (PPP technológiák: SmartLink, SmartLink Fill). Sőt a legújabb, ma még csak speciális alkalmazások részére elérhető fejlesztések azt vetítik előre, hogy a felhasználó a teljes rendszert (kvázi a műholdakat, az RTK hálózatot, a kommunikációs hálózatot) is a kezébe kaphatja idővel, teljesen függetlenné válva minden mai ismert szolgáltatótól (erről a jelenleg inkább még szakmai érdekességről hamarosan beszámolunk itt is).

Addig is, ha a hálózatváltással kapcsolatos téma komolyabban érdekel, az alábbi linkeken mélyebben tájékozódhatsz:

  1. SmartNet
  2. Az RTK hálózat minőségi kritériumai
  3. Az RTK hálózati módszerek összehasonlítása: VRS és iMAX, valamint a MAX megoldás
  4. SmartLink, SmartLink Fill

Üdvözlettel:
A Leica Geosystems
magyarországi csapata