Talajradarral bővült a Leica Detection termékcsalád – Leica DS2000

ÉPÍTŐIPAR

pic-1

A Leica Geosystems Detection termékportfóliójában eddig is elérhetők voltak a különböző kábel és vezetékkutatók, mint amilyen a Digicat és az Ultra névre keresztelt eszközök, de új termékünkkel most egy egészen más szintre emeltük ezt a termékcsaládot. A Leica DS2000 talajradar nem picit jobb, okosabb vagy gyorsabb, mint az eddigi közműkutató eszközeink, hanem teljesen más. Működési elve alapjaiban tér el a korábbiakban megszokottakhoz képest, ezáltal nyújtva új lehetőséget nekünk a közműkutatásban.

A Digicat és Ultra eszközeink a fémes vezetékek körül létrejövő mágneses teret pic2„érzékelik” és ez alapján adnak visszajelzést nekünk. A mágneses térhez azonban kell valami, ami azt létre tudja hozni… ilyen lehet a vezetékekbe futó elektromos áram vagy egy jelgenerátor által létrehozott és a fémes vezetékekre ráültetett jel.  A 21. században ez már nem hangzik ördögtől valónak, sőt már-már egyszerűnek is nevezhető, de mi van akkor, ha nem fémes vezetékeket keresünk? Mint például a gáz- vagy vízvezetékek, szennyvízcsövek? Ilyenkor jöhetnek persze a különböző kiegészítők, vagy kereshetünk egy olyan eszközt, amihez nem kell mágneses tér…Ez az eszköz pedig a talajradar, amely a saját maga által kibocsátott rádió hullámok, illetve azok visszaverődésének idejéből alkot egy képet a talajszerkezetről.

A különböző anyagok, különböző sűrűséggel és ellenállással rendelkeznek, így a radar által pic3kibocsátott hullámok eltérően verődnek vissza róluk. A talajradar az eltéréseket felhasználva hoz létre egy talajszerkezeti képet számunkra, melyet elemezve tudjuk mi meghatározni a vezetékek helyzetét, a talaj szerkezeti felépítését, vagy akár egy vasbeton födémben a vasaltok elhelyezkedését.

Nincs szükség tehát fémre, mágneses térre, jelgenerátorra vagy bármi másra a közműkutatáshoz, hiszen a talajradar elől semmi nem marad láthatatlan. Legyen az víz-, gáz- vagy szennyvízvezeték a Leica DS2000 a megfelelő eszköz annak felkutatására.

Bővebb infókat itt vagy a letölthető szórólapokban találsz.

A Leica Detection termékcsalád egy nagyot lépett előre, de ez korántsem jelenti a fejlesztési folyamatok végét. Kövesd a blogunkat mert hamarosan újabb Detection innovációkkal jövünk…

Üdvözlettel,
Leica Geosystems
magyarországi csapata