Ti kértétek! Automatikus kitűzés applikáció mérőállomásokhoz (videó bemutatóval)

FÖLDMÉRÉS & G.I.S

Az AutoKitűzés program a Ti felhasználói visszajelzésetek és igényetek alapján készült el, mellyel csupán egy gombnyomással elvégezhetsz például egy beton alaptest magassági ellenőrző mérését. Lássuk a részleteket!

Az AutoKitűzés program a hagyományos kitűzés alkalmazáson alapul, melybe olyan funkciókat építettek bele, amellyel a mérőállomásod magától „megkeresi” (iterációs folyamattal) a kitűzendő pont pontos helyét terepfelszínen. E szavak hallatán biztosan felmerült benned, hogy ez eddig is lehetséges volt a fordulás pontra 3D-ben funkcióval. Te ismerted ezt a funkciót?

 

fordulás

 

Ezzel a funkcióval forgathatod a műszert a kitűzendő pontra, hogy lásd hová kell irányítanod a figuránst. Ha használtad már a funkciót tapasztalhattad, hogy a műszer irányvonala – vagy a lézerfolt – csupán akkor fog pontosan a kitűzendő pont helyére mutatni, ha annak magassága megegyezik a terepfelszín magasságával. Ezt az alábbi ábra szemlélteti.

ford 3D vs autokit

Belátható, hogy a fordulás pontra funkció tökéletesen megfelel a kitűzendő pont közelítő helyének (fordulás 3D-ben) vagy irányának (fordulás 2D-ben) kijelölésére, azonban a pont pontos helyét manuálisan kell megkeresni, vagy a kijelzett magasságkülönbséggel korrigálni a jelmagasságot, annak érdekében, hogy a műszer pontosan a pont fölé forduljon.  Az AutoKitűzés alkalmazással nincs szükség a manuális „korrigálásra”, mivel egy iterációs folyamattal a műszer megkeresi és kijelöli számodra a tervezett pont pontos helyét a terepen.

Megjegyezzük, hogy ha például egy betonalaptest ellenőrző mérését nem előre meghatározott pontokban kell elvégezned, akkor erre a feladatra a felületvizsgáló alkalmazás (Inspect Surfaces app) a legoptimálisabb választás, mely azonnali eredményekkel szolgál akár a terepen is, anélkül, hogy irodában kellene kiértékelned a mérésed. Az Inspect Surfaces alkalmazásról itt találsz bővebb információt.

Amennyiben kérdésed merülne fel bármely fenti applikációval kapcsolatban, bátran írj nekünk Facebook üznetet (@Leica Geosystems Magyarország) vagy keresd fel kollégáinkat.

Üdvözlettel,
Leica Geosystems
magyarországi csapata