Ügyfeleink kipróbálták – GS16 tesztmérés Szombathelyen és Vas megyében

FÖLDMÉRÉS & G.I.S

Világszerte számos iparágban használják a Leica eszközeit/megoldásait különböző mérési projektek kivitelezésére. Ügyfeleink kipróbálták című rovatunkban – ügyfeleink írják le saját véleményüket/tapasztalataikat a mérési projektjeik során alkalmazott Leica technológiákról.

Ezúttal VMK SZJH Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály Földhivatali Osztály tapasztalatait olvashatod, akik 3 különböző nehézségű mérési projektben tesztelték a Leica Gs16-ot. A teszteket a hivatal munktársa Porpáczi László végezte, a továbbiakban az ő személyes beszámoloját olvashatod.

1.Szombathely, Ferences templom : Az első próbát rögtön a műszer átvétele és kb. 15 perces betanulási idő után  a szombathelyi Ferences templom belső udvarában hajtottuk végre. Azért ott, mert magas falak veszik körbe a  24m*12m méretű udvart, és nem lehet hagyományos módon mérőállomással bemérni (nem lehet kívülről „belőni” műszerrel). Nem csoda, hogy az 1995-ös újfelmérés során egyszerűen betervezték a régi térkép alapján. Tipikus eredeti felvételi hiba terheli. A egy korábbi mérés során másik műszer – nevezzük Referencia GPS-nek –  1db pontot tudott megmérni az udvaron. Sajnos ennek pontosságát nem tudtuk ellenőrizni, mert kollégám nem tudta beazonosítani a „fiktív pontot”. A Leica-val 5 pontot mértünk meg, FÖMI RTK hálózatra kapcsolódva, minden nehézség nélkül. Itt kell megjegyezni, hogy mindkét műszer (a Leica GS16-al való összevetéshez egy független mérést használtak egy másik mérőeszközzel – a szerk. megjegyzése) képes a Navstar és Glonass műholdak vételére is. A Leica a Galileo holdjait is  tudja venni, de ezekből tesztméréseink során egyet sem érzékeltünk. A januári hideg (-6°C) és a rendelkezésre álló szűkös idő miatt (kb. 30 percünk volt) a SmartLink funkciót itt nem próbáltuk. A Leica-val mért pontok mindegyikének 3 D-s pontossága 5 cm-en belül van.

2.Velem:  A második munka már komolyabb nehézségű helyszínen zajlott. Velem egy alpokaljai kis település Vas megyében, az országhatár mellett. A helyszín nehézségét a következő tényezők adták:

  • komoly domborzat és az osztrák-magyar országhatár közelsége (a telefonos kapcsolat próbája)
  • zártkert szerű, sok fával benőtt terület (műholdak kitakartsága)
  • januári -6, -7 fok hideg (próbára teheti a digitális kijelzőket)

Ha valahol, akkor itt bizonyíthat a Leica. A FÖMI RTK-ra kapcsolódás és pozíció meghatározás nagyon gyors. Jó jel. Ismert és ismeretlen pontokat kell mérnünk. Az ismert pontokat földmérő vállalkozó (panaszbeadvány beadója) mérte be, GPS kisalappontok létrehozásával, majd mérőállomásal sokszögelve és poláris beméréssel. Ezen pontok többségét a Leica és a Referencia GPS is megmérte. A tesztelésből levont megállapítások:

A Leica-ban beépített disto van, aminek segítségével egyszerűen végezhető a legegyszerűbb „ismeretlen pont meghatározás”, vagyis az ívmetszés. (Itt jegyzem meg, hogy figyelni kell arra, hogy a meghatározások sorrendje az óramutató járásával egyező legyen, mert fordított esetben tükörképet kapunk megoldásként!)

Előfordult, hogy a Leica nem tudott a beállított 5 cm-es pontosság alá menni (fedettség miatt), ilyenkor elmentettünk 10-20 cm-en belüli GNSS xRTK megoldással is pontokat. (2880-as térkép esetében 2-3 méteres eltéréseknél ez is nagyon jó). Megelégedéssel elemeztem ki a mérést. Az 5 cm feletti kiírt eltérés sok esetben megegyezett az eredményként kapott pont és a mérőállomással meghatározott pont közti eltéréssel, bizonyítva, hogy a Leica tényleg garantálta az általa kiírt pontosságot.) Ezzel szemben a Referencia GPS egy-két esetben nem tudta elérni a Fix pontosságot és ilyenkor nem rögzített semmit. (Nyilván módosítani kellett volna a pontossági beállításokat, de ezt minden pontnál megtenni időveszteség.) Előfordult, hogy a Referencia GPS hamarabb elérte a Fix pontosságot mint a Leica. Ezt annak tulajdonítom, hogy a Leica-ban lévő SmartCheck funkció a háttérben többszöri ellenőrzést végez, mielőtt fix-et jelezne.  Amúgy mindkét GPS vevő tette a dolgát, amikor Fix pontosságon rögzítettek, akkor mindkettő hibahatáron belül hozta az eredményt. A SmartLink funkciót bánatomra itt nem tudtam megtapasztalni (erre később nyílt lehetőségünk). Az oka valószínűleg az volthogy jelenleg világszinten 7 darab geostacionárius műholdról van lehetőség SmartLink korrekciók vételére, amelyek egyikéhez (hazánkban jellemzően a 25E nevű holdhoz) csatlakozik a vevő, és ezt körülbelül 30 percen keresztül kell észlelnie ahhoz, hogy az elvárt pontossági értékeket (3-5 cm 2D-ben) elérje.Szóval ezen a nehéz terepen biztosan nem volt lehetséges a D-i égbolton 30 percig észlelni ezt a holdat. A műszer többször is olyan helyzetbe került, ahol nem volt elegendő hold a FÖMI RTK-hoz, de nem kapcsolt át automatikusan SmartLink-be. Sajnos akkor még a felhasználói tapasztalataink sem voltak tökéletesek.

Kifejezetten élveztem a beépített fényképező adta lehetőségeket. Ez már majdnem mérési jegyzet

A képfeliratokban igyekeztem rögzíteni a pont számát. Néha több számot is kapott 1-1 pont, mivel ha az észlelelés nem volt FIX, többször is megmértem ugyanazt a pontot, mert kíváncsi voltam rá, hogy vajon egy-egy xRTK-s megoldás különböző ponthibái mennyire különböző eredmény koordinátákat kreálnak.
Például:

16-os adatai:                              Y=456379.369      X=225640.327
Ponthibák:                            2D ph: 0.157     1D ph: 0.195   3D ph.: 0.250
Koordináta középhibák:  dY: 0.079           dX: 0.177         dh: 0.158

17-es adatai:                             Y=456379.400    X=225640.446
Ponthibák                           2D ph: 0.157    1D ph: 0.193   3D ph.: 0.249
Koordináta középhibák   dY: 0.070         dX: 0.157         dh: 0.181
dy=3 cm, dx=12 cm 

12-es adatai :                            Y=456355.163    X=225643.927
Ponthibák:                           2D ph: 0.133          1D ph: 0.154   3D ph.: 0.203
Koordináta középhibák        dY: 0.066           dX: 0.125         dh: 0.146

13-as adatai:                              Y=456355.151    X=225643.931
Ponthibák                            2D ph: 0.122          1D ph: 0.141   3D ph.: 0.186
Koordináta középhibák           dY: 0.060           dX: 0.114         dh: 0.134
dy=1 cm, dx=0 cm

A referencia pontok (a beadványozó által mérőállomással bemért pontok) a kijelzett pontossági határon, vagy azon belül voltak. (Lineáris eltérések a 12-13-as pontnál 20-21 cm, a 16-17-es pontnál 11-22 cm.

A következő képen a 12-13-as ponton állunk én a Leica-val és Imre a Referencia GPS-el, ami nem tudott rögzíteni, a Leica viszont xRTK-s megoldás produkált.

Bravó!

1.jpg
A kép címe az is lehetne : Világok harca 🙂

Folytatás következik hamarosan …..

Üdvözlettel,
Leica Geosystems
magyarországi csapata