[Vendégposzt] Éles bevetésen a 3D Disto-val, avagy a proMeasure Műszaki Iroda első tapasztalatai!

Leica Disto

Mai bejegyzésünk egy vendégposzt, amelyben a proMeasure Műszaki Iroda osztja meg velünk első tapasztalatait a Leica 3D Disto lézeres távolságmérőről. 

Irodánk elsődleges tevékenysége a bútoripar digitalizációjának támogatása, azon belül is a helyszíni mérések és adottságok minél pontosabb meghatározása, így kézenfekvő volt, hogy ezt a tudást és technológiát alkalmazzuk egy baráti felkérés során is.

Kezdőként elsősorban magamnak szerettem volna bizonyítani a saját igazamat és megerősíteni a hitemet a 3D Disto eszköz tudásában és pontosságában. Fiatal, kisgyermekes házaspár az ügyfelem, akik életük első társasházi lakását vásárolták meg Zuglóban. A ház új építésű, még nem is volt teljesen kész, nem volt padló burkolat, de ki volt festve amikor a felmérést végeztem, mérni már lehetett.

Két feladat várt megoldásra, egy L-alakú beépített konyhabútor és egy faltól-falig, padlótól-plafonig beépített hálószobai gardrób. A konyhával kezdtem, ami első ránézésre semmi meglepetést nem tartogatott, csak a szokásos adatokat kellett felvenni.

Minden fal hosszát, sarok ponti találkozásokkal meghatározva, magasságokat, kritikus pontokat – ebben az esetben a víz és lefolyó kiállás a falon kívül volt, az okozott némi fejtörést – , ablak párkány csatlakozási pontjait, mert a vevő kérése az volt, hogy a munkalap ablakpárkányként is funkcionáljon.

Ezzel együtt természetesen szükség volt a teljes ablak szerkezet megmérésére, hogy kinyílik-e az ablak a 38mm vastag munkalaptól? Volt egy elszívó cső- és néhány elektromos kiállás. Nem volt bonyolult mérés, minden fontosabb pontot megmértem, a munkalap vonalát vízszintes vonalban végig, 5mm -es raszter távolsággal, hogy láthatóvá váljanak a fal egyenetlenségei is a munkalap vonalában. Minden számomra fontos csomópontot, kiállást és vonalat felmértem, úgy gondoltam, hogy nem lesz bonyolult beilleszteni a közel 4 m x 2,5 m méretű konyhabútort a mérési rajzba.

water_mark_831e6bc3b0d802fc10a7a35e8a37a3b0

Amikor letöltöttem a mért adatokat, és lekezdtem feldolgozni azokat 3D-ben, akkor ért az igazi meglepetés, hogy ezek a falak mennyire nincsenek köszönőviszonyban alapvető geometriai formákkal, mint az egyenes, a párhuzamos vagy a derékszög. Ez akkor derült ki, amikor a konyha korpuszait elkezdtem egymás mellé sorolni, rajzon felépíteni a bútort, de nem fért be. Ha csak a falra teszek egy kézi távolság mérő lézert, annak a mérése alapján megrajzolt derékszögű alaprajzba bement volna a tervezett konyha, a helyszíni beépítés során viszont kiderült volna, hogy a felét vissza kell szállítani újra megmunkálásra, vagy barkácsolhatunk a helyszínen a vevőnk legnagyobb örömére.

Ezt ki tudtam küszöbölni a teljes bútor 0,6’!!!! -os elforgatásával, ami egy előre water_mark_2656a6fd336f216cf11642e9b31af53dlegyártható, ívesen megmart takaró véget eredményezett és egy olyan L-alakú munkalapot, amiből a műhelyben le kellett vágni 35 mm-t ferdén.

Ezzel a módszerrel előre láttam, hogy mennyivel kell kisebbre gyártanom a felső szekrénysort, hiszen egy – egy pont megmérésével nem csak azok távolságát, hanem térbeli elhelyezkedését is megtudtam és a falak minden irányú dőlését láttam. A legapróbb részletig le tudtam menni, olyan méreteket tudtam meg még a tervezés fázisában, amikre nem is gondoltam, pl. előre megtudtam, hogy a megvágott munkalap maximum 3mm-t fog elállni a faltól, amit a vízvető bőven el fog takarni.

A 3D Disto annyira megkönnyítette a munkát, hogy a gyártást a kész állapotig el tudtuk vinni a műhelyben, így az előre kalkulált idővel kellett csak számolnunk a beszereléskor, mivel már tudtuk, hogy mi, miért áll úgy, ahogy és ki tudtuk zárni a meglepetéseket.

(Vendégposzt: proMeasure Műszaki Iroda)

A proMeasure Iroda vendégposzt sorozatának következő részével hamarosan jelentkezünk. Bővebb információkat a proMeasure iroda tevékenységéről a www.promeasure.hu oldalon találhatsz. Ha tetszett a bejegyzés osszd meg bátran ismerőseiddel is. Köszönjük.

Üdvözlettel
Leica Geosystems
magyarországi csapata