Veszélyes olcsóság – Mit érdemes figyelembe venni a kezdeti ár mellett műszerberuházás esetén?

aktuális

Az értékalapú beruházási/befektetési gondolkodásmódról szóló sorozatunk első részében eljutottunk a felismerésig, hogy a kizárólag az ár alapján hozott (spekulatív) beruházási/befektetési döntés fájdalmasan félrevezető lehet a valódi megtérülés/hozam tekintetében. Ha nem értjük meg az utóbbi (nem azonos) fogalmakat, könnyen szembesülhetünk vele, hogy már középtávon is az olcsóbb bizonyulhat drágábbnak és fordítva. Az elkövetkező két részben arról olvashatsz, hogy mit érdemes figyelembe venni a kezdeti ár mellett.

Az idő pénz

Hatalmas közhely cserébe nagyon igaz. Ha van hiba, amit beruházóként el tudsz követni amellett, hogy kizárólag a költségeidet nézed, akkor az az, hogy ezt egy adott időpontban (a vásárlás időpontjában) teszed. Ez különösen azért veszélyes, mert majdnem jól teszed, ha így teszed, ugyanis a profi számítások valóban úgy működnek, hogy a jövőbeli pénzáramokat a beruházás időpontjára vonatkoztatva számítjuk ki (ezt jelenértékszámításnak hívják). Ám a profik ezt egy időtartam figyelembevételével teszik. Ugye egyetértünk azzal, hogy a napi gyakorlat nem ez?

A napi gyakorlat sajnos az, hogy sokan kizárólag a vásárlás pillanatában technikailag fennálló pénzáramot veszik alapul (mennyit kell éppen kifizetnem), de nem veszik figyelembe, hogy a beruházás egy hosszabb időperiódusra szól (illik tudni ezt számszerűsíteni), ami alatt pozitív (bevétel) és negatív (kiadás) pénzáramok fognak történni. Ezeket is becsülnünk kell és hozzáadni/elvenni a bekerülési összeghez/ből. Mi tartozik ide tipikusan?

A bevételt tekintve visszautálnánk az előző blogbejegyzésre : tucattermékkel tucatmegbízásod lesz, vagy meg tudod többszörözni a projektjeid számát és/vagy tudsz-e Te magad is magasabb árat kérni? Egy Leica GS18 I-vel, a képalkotásnak köszönhetően megszázszorozod, akár ezerszerezed a mért pontok számát. Ez nyilván lehetőséget ad egységnyi idő alatt több megbízás elvállalására, vagy egységnyi megbízás magasabb áron való elvitelére. Azaz magasabb bevétellel kecsegtet. Ezt is figyelembe kell venned a kezdeti bekerülési ár mellett.

Mi az olcsóbb (most már sejted, hogy helyesen feltéve a kérdést: minek jobb/nagyobb a megtérülése/hozama)? Egy 100ft-os cucc, amivel 200 ft-ot tudsz keresni, vagy egy 200 ft-os cucc, amivel 600 ft-ot tudsz keresni? Ha csak a bekerülési értéket nézed, akkor a matek általános iskola 2. osztály. Ezt összevetni a bevételekkel és kiadássokkal már más tál tészta, de még mindig nem rakétatechnika, viszont helyes irányba terel. Hát Warren Buffett meg egy kicsit összetettebben számol, cserébe mindannyiunknál jobban keres és sokat lehet Tőle tanulni, ezért ezt is megtalálod az olvasmányok részben 😉

A maradványértékről röviden

Aztán nagyon fontos és sokak által a beruházás elején elhanyagolt tétel, hogy mekkora lesz használtan az eszközöd maradványértéke? Egyáltalán számolhatsz ilyesmivel, vagy pár év múlva a cuccod „kuka”? A Leica Geosystems egyik legelső, mára már gyártásból kivont eszközcsaládja az „1200”-as sorozat mind mérőállomás, mind GNSS terén a mai napig (évtizedes múlttal) a piacon van és köszöni szépen, jól működik. De elég csak „eldobni egy követ” az ilyen-olyan webshopok oldalain és húsz éves (vagy régebbi) Leica GPS eszközöket fogsz eltalálni (pl. Leica GPS500, Wild GPS200) melyek közül némelyik közelebb, mint távolabb a milliós áron pörög, de minimum néhány százezer forintért még mindig forgalomképes.

Érdemes ezt megnézni vásárlás előtt más márkával kapcsolatban is, tipikusan az ún. „olcsó” változatokat tekintve – már, ha találsz ott egyáltalán 10-15 éves múltat… Amikor tehát beruházol, vesd össze a használtpiaci értéket és vedd figyelembe a bekerülési árban. Hiába kínálnak neked olcsóbban valamit, ha hamar értéktelenné válik, míg a Te eszközöd eladáskor bevételt fog jelenteni.

Újra gondold meg: mi az olcsóbb? Egy 100 ft-os eszköz, ami két/három év múlva 0 ft-on „pörög” használtpiaci értéken, vagy a 200-ft-os cucc, ami 3 év múlva 100 ft-ot ér, de akár öt (vagy 20) év múlva is adnak érte 50 ft-t?

Hamarosan folytatjuk…