[Videó] Nagyágyúval a Duna felett – avagy földi lézerszkennelés kilométeres távolságokon

Hatótávolság: a lézerszkennereket jellemző azon műszaki paraméterek egyike, amelyekre elsőként kíváncsi egy szakmabeli, amikor többet szeretne megtudni az adott eszközről. Általában óvva intjük az ügyfelet attól, hogy a +/- 50 méteres nagyságrendű hatótáv-különbségek alapján döntsön egy műszer mellett, még akkor is, amikor az alkalmazásnál fogva (pl.: útépítés) ez sokat jelenthet hatékonyság és időnyerés szempontjából. Ugyanis hiába a nagyobb táv, kevesebb álláspont, megspórolt idő, ha az adatok minősége és megbízhatósága az elvártnál kisebb lesz a nap végén.

A szögmérési pontosság, távmérési zaj (lásd korábbi cikkünket), lézerjel erőssége a visszaverődés vonatkozásában, sokkal többet számítanak néhány tízméteres hatótávtöbbletnél.

Nos, az új Leica ScanStation P50-es lézerszkenner (részletes termékbemutatás hamarosan) esetén más a helyzet: egy szoftveres fejlesztésnek köszönhetően akár kilométeres távolságokra is mérhetünk ugyanolyan adatminőség és pontossági mérőszámok mellett. Bármely ScanStation P30/P40 szériás műszer felvértezhető ezzel a képességgel, azaz upgrade-elhető P50-re. Végeredményben a szoftver engedélyezi a hardvernek (EDM – távmérő rendszer), hogy nagyobb teljesítményt vegyen fel, ezáltal sokkal távolabbra mérjen.

Tesztünk során a magyar Parlament épületét szkenneltük a Duna túlpartjáról.

20180102_134713Az Országház főhomlokzatának szkennelése a ScanStation P50-nel

A P50-es szkenner beállításai:

  • 0.8 mm @10m felbontás
  • normál érzékenység
  • 570 m EDM hatótáv üzemmód (250.000 pont/másodperc)

Vajon ennek mi a jelentősége? Nem egyszerűbb-e közvetlen az épület előtt felállni a műszerrel és onnan végezni a mérést? Természetesen ilyen módon is elvégezhető a művelet, azonban jóval több álláspont létesítése, kedvezőtlen beesési szögek és kitakarások mellett. Amennyiben a legkedvezőbb rálátást keressük a főhomlokzatra, úgy a legjobb helyen állítottuk fel a szkennert a folyó túloldalán.

parlament perspective view_bad_incident_angle.jpgAz Országház főhomlokzata közvetlen közelről: kedvezőtlen beesési szögek és felületek a méréshez

A műszertől átlagosan 440 méterre fekvő homlokzatról kiváló minőségű adatok kerültek begyűjtésre mindössze fél óra alatt. A felmért pontok a homlokzat síkjában egy 3.5 cm-es rácsháló csomópontjaiban helyezkednek el, ez mindösszesen 6.800.000 felmért pontot jelent. A hideg, télies, és enyhén csapadékos időjárás részben pozitív, részben negatív hatással volt a mérésre. Pozitívum, hogy a Duna hőmérséklete (4.5 °C) közelítőleg megegyezett a léghőmérséklettel (7 °C), ennél fogva a fénytörés (refrakció) hatása elenyésző volt. Negatívum, hogy az épület tetőszerkezetére hulló csapadék „szétszórta” a lézerjeleket, így a tetőről jelentősen kevesebb kiértékelhető adat keletkezett, mint száraz időjárás esetén. Mindenesetre a pontfelhőből készült homlokzati ortografikus kép részletessége magáért beszél:

Budapest_parliament_scanA főhomlokzat pontfelhőjéből készült ortografikus kép

Tesztünk során távolabbi objektumokra is elvégeztük a mérést. Így az 1014 méterre fekvő Lánchíd pesti pilonjára, valamint a Margit híd szerkezetére is. Ennek eredményeit az alábbi videó foglalja össze:

Milyen esetekben és felhasználási területeken lehet hasznos a Pxx szkennerek kiterjesztett hatótávolsága? Ezt a Te fantáziádra bízzuk a következő képpel:

open_pit_miningLézerszkennelés egy magyarországi külszíni mészkőbányában

Ha szeretnél többet megtudni a P50-es lézerszkenner előnyeiről, keress fel bennünket budapesti irodánkban és kövesd továbbra is blogunkat, mert hamarosan egy másik bejegyzés keretében részletesen is  bemutatjuk majd, hogy mit tud az új P50-es!

Üdvözlettel
a Leica Geosystems
magyarországi csapata