Virtuális valóság és 3D pontfelhő technológia

A 3D pontfelhő megoldások alkalmazási lehetőségével kapcsolatban sokunk számára nehéz kilépni a „hagyományos” keretek közül. Alapvetően az az elgondolás, hogy a környezet valamilyen statikus leképezésére (tervezési, megvalósulási térképek készítéséhez), esetleg valamilyen időben lassan változó folyamat követésére (monitoring), vagy egy társterület kiszolgálására (műemlékvédelem, régészet, stb.) használjuk.

A rohamosan fejlődő virtuális valóság technológia azonban egészen új területeket nyithat meg a 3D pontfelhő alkalmazások előtt. Képzeljük el, hogy a feladat nem csupán a természetes képződmények, mesterséges tereptárgyak modellezése 3D ben, hanem ebben a virtuális környezetben az ember nagy pontosságú biológiai és geometriai modelljének viselkedése a vizsgálat tárgya. Hogyan alakítsuk ki a munkafolyamatokat és magát a munkahelyet egy gyárban úgy, hogy a termelés a leghatékonyabb legyen és a munkavédelmi/egészségügyi szempontokat is figyelembe vegyük? Hogyan szimuláljunk egy bűnügyi helyszínt magával az emberrel (sértett, szemtanú, stb.)? Hogyan készítsünk kasszasikert hozó élethű animációs filmeket? És sorolhatnánk azokat a speciális területeket, ahol mind a környezet, mind benne az ember nagy pontosságú élethű modellezésére van szükség, ráadásul immár mozgás közben. És ha mindez nem lenne elég, képzeljük el, amint szakemberek valós időben, a virtuális térben egy tőlük távol eső helyre és eseménybe tudnak bekapcsolódni, méréseket végezni, döntéseket hozni. Nos, ilyen és ehhez hasonló problémákra adhat választ az emberszimuláció, motion capture, virtual verification technológia, mely a 3D pontfelhő megoldásokkal együtt új lehetőségeket nyithat meg úgy a mérnökök, mind a végfelhasználók előtt.

Kedvcsinálóként álljon itt egy rövid bemutató:

Leica Geosystems Roadshow-n élő bemutató során találkozhatsz ezzel a megoldással a technológia egyik legismertebb hazai képviselőjétől, a ViVeTech Kft-től.

Üdvözlettel,
Leica Geosystems
magyarországi csapata