ZenoMobile és FieldGenius belépő szintű terepi földmérő szoftverek

Egy korábbi cikkünkben már bemutattuk a belépő szintű földmérési műszerünket a ZRovert, amely elérhető Androidos operációs rendszerrel és Zeno Mobile-lal vagy Windows CE-vel és FieldGenius terepi szoftverrel. Lássuk mi a különbség a kettő között.

ZenoMobile

Ahogy a fenti összehasonlító táblázatból is látható a ZenoMobile lényege az egyszerűség. Jól átlátható és könnyen megtanulható a szoftver kezelése, akár néhány videó alapján zeno mobileelsajátítható bárki számára. A beállításokat egy balról jobbra swipe-pal hívhatjuk elő, míg ha megmért pontunkat akarjuk szerkeszteni (pl. kódját módosítani) azt a pont megérintése utána megjelenő úgynevezett „wheel” menüből tehetjük meg.

Ha kitűzni akarunk szintén csak egy pontot kell választanunk a térképről, majd egy alulról felfelé swipe-pal már láthatjuk is a távolság értékeket a ponthoz viszonyítva. Itt segítségünkre van egy nyíl, mely mutatja, hogy melyik irányba kell fordítanunk a műszert ahhoz, hogy a kitűzendő pont felé nézzünk. Lehetőségünk van beimportált CAD fájlok kitűzésére, vagy használhatunk ASCII és KML alapú adatokat is. A KML alapú adatkezelésnek exportálás során is hasznát vehetjük, hiszen így konverzió nélkül megjeleníthetjük méréseinket a Google Earth-ben.

A pontokhoz különböző attribútumokat (szöveges, leíró pl. kód, fénykép, szám, lista és automatikus adatokat pl. koordináta megbízhatósági (CQ) értékeket) rendelhetsz. Egy hasznos funkció a multicoding, mellyel egy méréssel kódolhatsz mondjuk út és járda pontokat ott, ahol a két objektum találkozik. A mért adatok Open Street Map, vagy egyéb WMS alapú térképen jelennek meg.

Vannak helyzetek, amikor GNSS-szel nehézkes a mérés. Ilyenkor jól jöhet, hogy a Zeno20, egy Disto S910 távmérővel kiegészítve, „térinformatikai mérőállomássá” alakítható. Gyors tájékozást követően már nem okoz gondot, ha fedett munkaterületen kell mérni. Például kiterjedt lombkoronával bíró fák törzsének megmérésekor nagy hasznát vehetjük.

A további, technikai részleteket megtaláljátok itt, ahol az egyes verziókkal megjelent új funkciók (pl. CAD támogatás) kerülnek bemutatásra.

FieldGenius

Míg a ZenoMobile a leegyszerűsített, de átgondoltan felépített felhasználói felületének fieldgenius_zroverköszönheti hatékonyságát, addig a FieldGenius-ban egy teljesen más szemlélet tükröződik vissza. Ez a szoftver sokkal inkább a mérnöki feladatokra koncentrál, lehetőséget nyújt speciálisabb alkalmazási lehetőségekre is. Számos import és export funkció mellett megtalálható benne mind a térkép, mind a pontlista szerű adatkezelés.

Sokféle opciót tartalmaz a szoftver, de törekedtek arra, hogy ezek eléréséhez ne kelljen feltétlenül a menükben keresgélni, így a felhasználói interfész sokkal összetettebb, mint a ZenoMobile esetében. A középpontban itt is a térképnézet található, amelyen mért vagy importált adatink jelennek meg.

Az egyes funkciók működéséről itt találtok részletes videóbemutatókat.

Mindkét onboard szoftverhez természetesen elérhető a legújabb, 2014-es VITEL szoftver.

Üdvözlettel,
a Leica Geosystems
magyarországi csapata

Ⓒ 2023 – Leica Geosystems Hungary Kft. – Minden jog fenntartva.

Adatkezelési tájékoztató/ÁSZF