2D vs 3D gépvezérlés – mi a különbség?

Az előző cikkünkben, arról írtunk, hogy pontosan mi is az a gépvezérlés, és miért nélkülözhetetlen az építőipari vállalkozások számára. Ebben a cikkükben szeretnénk bemutatni, a 2D- és  3D gépvezérlést, illetve, hogy mikor, melyiket érdemes alkalmazni.

Értelemszerűen, ahogy a nevük is mutatja a gépvezérlési rendszereket egy fő szempont alapján csoportosítjuk, az pedig a dimenzió! Ennek függvényében beszélhetünk 1D, 2D és 3D gépvezérlésről, mai cikkünkben mi az utóbbi kettőről fogunk beszélni.

Mit  takar a 2D Gépvezérlés?

A 2D típusú rendszer két irányba döntött síkfelületek pontos és egyszerű létrehozását tudja biztosítani.
Mit is jelent ez pontosan: A rendszer lehetővé teszi hossz és keresztirányú dőlést tartalmazó síkfelületek kialakítását lézeres, illetve ultrahangos magassági referencia szenzorok és dőlés szenzorok használatával.
A 2D gépvezérlés, a fülkén belül elhelyezett vezérlőpanelen valós időben megjeleníti a vágóél aktuális pozícióját a referencia magassághoz és dőléshez képest, lehetővé téve a kezelő számára, hogy gyorsabban kialakítsa a tervezett síkfelületet, illetve az adott vezérlés típusától függően képes automatikusan vezérelni a tolólap mozgását.

3D Gépvezérlés

3D rendszerünk a legperformánsabb szint a gépvezérlésben, amelyet összetett mérnöki tervekhez ajánlunk. A 3D rendszer segítségével egy komplett 3D-s terepi felületet el tudunk készíteni.
Mit is jelent ez: A 3D rendszer segítségével, végtelen sok kis 2D-s modellt hozunk létre és illesztünk össze, amiket a térképre, pontosabban egy koordináta rendszerbe is elhelyezünk. Így tudjuk biztosítani, hogy az építmény minden pontja a helyén legyen. A rendszer beviszi a tervezett felületeket és vonalvezetéseket a vezetőfülkébe, nincs többé függés zsinórvonalaktól és kitűzőkaróktól, a gépvezérlés rendszer a terepmodell minden pontján ismeri a szükséges magasságot és a dőléseket. Bárhol függetlenül és pontosan dolgozhat a GNSS rendszer vagy a Leica Geosystems egyedülálló iCON robot-mérőállomásának irányításával.

2D vagy 3D rendszer? Mikor, melyiket érdemes használni?

Az ajánlott gépvezérlési rendszer használata adott projekt méretétől és komplexitástól függ, a teljesség igénye nélkül az alábbiak szerint ajánljuk.

2D rendszer használata:
Sportpályák, parkolók, csarnokok földmunkáinak, illetve egyszerűbb tereprendezési munkálatok kivitelezésére ajánljuk a 2D rendszerek használatát. A 2D rendszer főként olyan területeken hatékonyak, ahol a hossz és keresztirányú dőlések nem, vagy ritkán változnak.

3D rendszer használata:
A 3D rendszereket főként bonyolult, kitűzést kívánó projektekhez, mint például nagyobb út- és infrastrukturális építkezések, parcellázások, ipartelepi vagy gátépítési munkálatok elvégzéséhaz ajánljuk. Ennél a rendszernél nincs szükség zsinór referenciára, illetve kitűző karók használatára, a vezérlés GPS/TPS technológia segítségével képes kiszámítani a vágóél helyzetét a terepmodellhez képest. Természetesen a 3D vezérlés is képes a tolólat automatikus vezérlésére, illetve képes a tolólat koordinátáinak a rögzítésére ezáltal hasznos adatokat nyújtva az építkezés jelenlegi állásáról.

Bővebb információkat megoldásainkról itt találhatsz: www.machine-control.net