6 kérdés amit fel kell tenned mielőtt GPR technológia vásárlása mellett döntesz

Előző bejegyzéseinkben átvettük a GPR technológia alapjait, már csak egy kérdés maradt vele kapcsolatban, ami valójában mindenkit foglalkoztat …… melyik a legjobb Földradar? Sok gyártó van a piacon és mindegyik azt mondja, hogy az övé a legjobb. Egy kicsit olyan ez, mint az autó vásárlás – ott sem sétálsz be egy szalonba és mondod, hogy ’Adj egy autót!’ Persze az eladók megtennék, hiszen erre kérted őket. Ehelyett inkább először elvégzed a házi feladatot, végig böngészed a specifikációkat, amiket könnyen meg lehet találni az interneten. Meghozod a döntéseket, egy frekvenciás vagy több frekvenciás? ultra-széles sáv? melyik frekvencia?

Ahhoz, hogy eldöntsük, vissza kell térnünk az alapmegközelítéshez, mégpedig, hogy mire fogod használni a rendszert. A kérdések egyszerűek:

Csak közmű kereséshez keresel rendszert?

Ha a válasz igen, akkor biztosan könnyen akarsz tudni vele mozogni, ezért kell, hogy legyenek kerekei is. Lehet, hogy ilyenkor számodra elegendő egy egyszerűbb végig tolható rendszer, egyszerű felhasználói felülettel, tehát egy ’push and go’ rendszer. Néhány gyártó eszközei modulokból épülnek fel, tehát ha meg is veszel egy alap rendszert azt később van lehetőséged bővíteni.

Egy frekvenciás vagy két frekvenciás eszközt keresel?

Gondolod végig mire fogod használni a rendszert (gondolj vissza 1. kérdésre). A lefektetett közművek nagy része nincs 4 méternél mélyebbre fektetve, tehát ilyen mélyre kell lelátnod. A két frekvenciás rendszerek ezt úgy oldják meg, hogy fel vannak szerelve egy alacsony frekvenciás antennával a mélységi mérésekhez és egy nagy frekvenciás antennával a sekélyebb mélységek mérésekhez, a két antennából származó adatok pedig találkoznak egy keresztezési pontban. Persze ez nem azt jelenti, hogy egy egyfrekvenciás vevővel nem fogsz megfelelő eredményeket kapni, természetesen azzal is megoldható a mérés. Ez inkább egy személyes döntés, mégpedig, hogy te, mint a vásárló mit szeretnél elérni és melyikkel érzed komfortosabbnak a munkát.

A pozíció meghatározás GPS-el vagy mérőállomással fog történni?  Alaposan nézd át a csatlakozási lehetőségeket a vásárlás előtt.

Milyen adatrögzítő / működtető szoftverrel szeretnél dolgozni nap mint nap? Nincs is annál rosszabb, mint ha kifogsz egy olyan rendszert, ahol még csak bele se tudsz nagyítani az adatba.

Milyen ingyenes segédeszközök érhetők el, amelyek megkönnyítik a munkát? Naplózás, hiperbola illesztés, élő célpont választás stb.

A feldolgozás mely részeit tudod valós időben elvégezni? Mi az, amit tudsz és mi az, amit csak utófeldolgozó szoftverrel PC-ről?

Szeretnél többet megtudni? Kérj ingyenes tanácsadást Páll Dávid közműkutató szakértőnktől. david.pall@leica-geosystems.com | +36 70 630 3543