Csak egy matrica? Az érték a műszerek kalibrálása mögött

FÖLDMÉRÉS & G.I.S

Miért olyan fontos a mérőállomás kalibrálása?

Időről időre szükség van rá, hogy egy műszert kalibráljunk. A kalibráció biztosítja, hogy  a műszer megfelel a gyártó által biztosított kikötéseknek és a megrendelők követelményeinek a pontosság szempontjából. A kalibráló laboratóriumok által végzett hitelesítés biztosítja, hogy a műszereid a megfelelő pontosságot nyújtsák.

Mi rejlik a Leica Geosystems kalibrációs szolgáltatása mögött? 

A Leica Geosystems az egyetlen olyan műszergyártó, aki saját akkreditált kalibrációs laboratóriummal is rendelkezik a táv- és szögmérő egységekre, ami az ISO/IEC 17025-nek megfelel (Swiss Accreditation Service – SAS).

1997 óta működtetjük az Akkreditált Kalibrációs Laboratóriumot itt, Heerbruggban, Svájcban. Az akkreditált laboratóriumok által végzett kalibrálás biztosítja a mérőfelszerelés pontosságát. Azáltal, hogy ennyire nagypontosságú, saját laboratóriuma van, a Leica Geosystems nagy előnyre tett szert – a fejlesztés és gyártás bármely pillanatában lehetőség van a tesztelésre.

Calibration_Sticker_800x428Műszeren lévő matrica, ami hitelesítésül szolgál a Leica Geosystems akkreditált laboratóriuma által

A Leica Geosytems négyféle kalibrációs szintet különböztet meg. Arany, ezüst, bronz és kék, ami biztosítja az új és használt mérőfelszerelés méréseinek minőségét.

További információért a kalibrálásról olvasd el a hivatalos kiadványt vagy látogasd meg a Leica Geosystems kalibrációs oldalát.

 Mi a különleges ezekben?

Az arany tanúsítványunk egy speciális kalibrációs tanúsítvány, melyet csak az Akkreditált Kalibrációs Laboratórium adhat. Az ilyen magas szintű kalibrálás tökéletes a mérőállomás vagy MultiStation kalibrálására, amiket az ISO 9001-nek megfelelő vállalatok, a nagy projektek vagy a társadalmi feladatokra (pl. egészségügy, közbiztonság, jogi eljárások) használnak.

A kalibrációs tanúsítványok, amiket az Akkreditált Kalibrációs Laboratóriumok adnak ki, nemzetközileg elismertek az ILAC MRA (Mutual Recognition Agreement) által. A teszt eredményei közvetlenül követik a nemzetközi követelményrendszert és magukba foglalnak mérési bizonytalanságokat részletes jegyzőkönyvekkel.

Hogyan szerveződik az akkreditáció nemzetközileg?

Világméretben a World Trade Organisation-nel (WTO) együttműködésben, ami nemzetközileg elismert több, mint 100 országban. A WTO által létrehozott  International Laboratory Accreditation Cooperation (ILAC) felelős a nemzetközi kapcsolatokért. A regionális együttműködések felelőse Európában az European Cooperation for Accreditation (EA), a világ öt testülete közül egy, aki az ILAC-kal működik együtt. A nemzetközi akkreditációs testületek, mint a Swiss Accreditation Service (SAS), tagjai ezeknek a szervezeteknek és felelősek a laboratóriumok akkreditálásáért.

Hivatalos információkért a Leica Geosystems Akkreditált Laboratóriumairól, látogasd meg a Swiss Accreditation Service (SAS) honlapot, és válaszd ki a következőt: SCS 0079. A dokumentumban fel van sorolva a tesztelési lehetőségeket részletezve, a mérési pontossággal és bizonytalanságokkal, mindaz ami Leica Geosystems Akkreditált Laboratóriumát jellemzik.

Milyen kötelességekkel jár egy ilyen akkreditált laboratórium üzemeltetése?

A Leica Geosystems által akkreditált laboratórium alapja, hogy az megfeleljen az ISO 9001 szabvány által támasztott minőségbiztosítási előírásnak. A technikai infrastruktúra és a magasan képzett szakemberek mellett minden, általunk használt, kalibrációs eljárás részletes vizsgálaton, ellenőrzésen és minősítésen megy keresztül, melyet a Nemzeti Akkretitációs Testület (SAS) külsős szakértői végeznek el.

Éves auditok, amiket a SAS, az ISO/IEC 17025-nek megfelelve végez, biztosítják a laboratórium minőségét az üzemeltetés során. Minden ötödik évben egy, még alaposabb audit is biztosítja a minőséget.

Hány akkreditált laboratóriuma van a Leica Geosystemsnek és mik a feladatai?

Négy kalibrációs- és egy teszt laboratóriumunk van.

1.Szög kalibráló laboratórium

A szögmérő eszközök kalibrálása meglehetősen bonyolult és körülményes feladat. Világszerte kevés olyan intézmény van, akik hasonló pontosságot biztosítanak.

Mivel nem találtunk olyan intézményt, ami az általunk támasztott követelményeknek megfelelne, körülbelül 20 éve eldöntöttük, hogy létrehozzuk az első teodolit tesztelő berendezést (TPM). Ez a komplex berendezés automatikusan teszteli a vízszintes és a magassági szögmérést. 0.09”-es (Hz és V) hibával ez az eszköz nagyon pontosnak számít.

 TPM_800x428Leica Geosystems teodolit tesztelő berendezése
Wolfgang_Hardegen_with_the_Leica_TPM_800x428Wolfgang Hardegen, amint bemutatja a teodolit tesztelő berendezést

2.Kültéri Alapvonal Tesztelő Laboratórium

Baseline_open-air_laboratory_800x428Leica Geosystems Kültéri Alapvonal Tesztelő Laboratórium

 A Rajna partján, külterületen, elhelyezkedő laboratórium nem mindennapi. 7 pillére van egyenes vonalban, köztük akadály nélkül 3 kilométeres távolságban. Ezáltal a középhibák mérése nagy távokon is elérhető: 500 m, 1,000 m, 2,000 m, vagy 3,000 m. Ezalatt a mérés alatt meghatározzuk az atmoszférikus korrekciót, a hőmérsékletet, nyomást, páratartalmat, ami elengedhetetlen a pontosság szempontjából.

3.Távolságkalibráló Laboratórium

Calibration_Laboratory_for_Distance_800x428Leica Geosystems Távolságkalibráló Laboratóriuma

A Távolságkalibráló Laboratóriumban meghatározzuk az abszolút éréseket és az egyenestől való eltéréseket 60 és 120 méteren. Az eredmények ezután össze vannak hasonlítva a nagypontosságú interferométer eredményeivel.

4.Frekvenciakalibráló Laboratórium

Összefoglalva, ebben a laboratóriumban az elektronikus távolságmérők (EDM) pontosságát és méretarány-tényezőjét határozzuk meg úgy, hogy összehasonlítjuk a mért frekvenciát a referencia értékkel. Ezt egy klíma kamrában tesszük, amiben különféle hőmérsékletet állítunk be – 20° C és + 50° C között.

5.Lézer Osztályozó Teszt Laboratórium

Ebben a laboratóriumban megmérjük a lézerek teljesítményét, hogy osztályozhassuk.

Összességében azok, akik a Leica Geosystems Akkreditált Laboratóriumába küldik műszereiket, biztosak lehetnek abban, hogy mindent helyesen végzünk és hogy műszereik a lehető legjobb kezekben vannak.

A nemrégiben megnyílt magyarországi  Leica márkaszerviz a fent leírt Leica standardok alapján lett létrehozva és ezeket a standardok alapján működik. Bővebb információkat a helyi szervizről itt olvashatsz. Általános karbantartási- vagy javítási igényedddel fordulj hozzánk bizalommal.

Üdvözlettel
a Leica Geosystems
magyarországi csapata