Pontfelhő kezelő szoftver portfolió

Ha 3D pontfelhővel dolgozunk, akkor általában a terepi mérés igényli a kevesebb időt. A mért adatok feldolgozása teszi ki a projektek nagyobb részét. Emiatt is hatékonyabb sok esetben ez a technológia a hagyományosakhoz képest, mivel a terepen eltöltött idő a legdrágább. Mindemellett sokkal több információt szolgáltat. Ugyanakkor elengedhetetlen, hogy rendelkezzünk megfelelő feldolgozó szoftverekkel, amivel a végterméket elő tudjuk állítani a terepen mért adatokból és fenntartani az ott megszerzett hatékonyságot.

Egy gyakorlati példával élve gondoljunk bele mennyi időt venne igénybe egy homlokzat vagy az egész épület teljeskörű külső-belső felmérése mérőállomással. Ez töredéke idővel megtehető szkennerrel. A piacon elérhető legmodernebb eszközök akár 1-2 perc alatt képesek 3D pontfelhőt és 360 fokos panorámaképet is rögzíteni. Fontos azonban azt is kiemelni, hogy nem végezhető el minden feladat ezzel a technológiával, ilyen például a kitűzés

Visszakanyarodva az irodai – szoftveres – témához, a feldolgozó programok a feladat céljától függően különbözőek lehetnek. A terepi adatgyűjtést követően a feladatunk – amennyiben ez nem történt meg a terepi felmérés közben – az egyes álláspontok egymáshoz igazítása, amit regisztrációnak nevezünk.

Cyclone és REGISTER360

Erre a feladatra használhatjuk a nagy múltra visszatekintő Cyclone szoftver Register modulját, vagy az új Cyclone REGISTRER 360 szoftvert. Mindkettőben lehetőség van teljesen automatizálni a regisztrációs folyamatot. A REGISTER 360 letisztult kezelőfelülettel teszi egyszerűbbé és új algoritmusokkal pedig gyorsabbá a regisztrációt. Ez a szoftver kimondottan erre a folyamatra, valamint az elkészült állomány különböző formátumokban történő publikálásra (exportlására) hivatott. Ellenben a „jó öreg” Cyclone-nal, amely moduláris felépítésű és lehetőségünk van vektorizálni, modellezni, különböző kiértékeléseket is végezni benne.

REGISTER 360: letisztult külső, automatizált algoritmusok
Két álláspont manuális regisztrációja REG360-ban

LGS fájlformátum

A 2018-as év egyik fő újdonsága a szoftver oldalon az LGS fájlfomátum, mely egy Leica házon belüli, univerzális, adatcsere formátum. Használhatjuk a CloudWorx termékekben, JetStream Viewer-ben és TruView állományok létrehozásához is. Mondhatjuk úgy is, hogy amennyiben Cyclone-ban csak a regisztrációt végezzük, a végtermékek előállítást pedig egy másik szoftverben, akkor az LGS egy tökéletes választás. Tömör adatszerkezet (nagyjából 1/3-a az E57-nek) és gyors pontfelhő renderelés jellemzi, így egy CloudWorx plugin-non keresztül AutoCAD környezetben is gördülékenyen dolgozhatsz még nagyméretű állományokkal is.

Számos 3rd party CAD szoftvereben használható az LGS a CloudWorx plugin-on keresztül

Leica CloudWorx

Ha már az LGS kapcsán említettük a CloudWorx termékeket, akkor nézzük is meg közelebbről mit takar ez. A CloudWorx tulajdonképpen egy beépülő Plug-in különböző CAD szoftverek alá (pl. AutoCad Civil 3D, Revit, Microstation, stb.), így a megszokott szoftverkörnyezeteden belül dolgozhatod fel szkennelt adataidat. A lényege, hogy a pontfelhőt a saját renderelő algoritmusai kezelik, amely, mint egy háttéradat jelenik meg a CAD szoftverben. A betöltött állományon direktben rajzolhatsz, vagy akár készíthetsz metszeteket, melyek tökéletes megoldást nyújtanak alap- vagy homlokzatrajz készítéséhez és néhány modellező funkció is helyet kapott a menüszalagon. Lehetőség van ütközésvizsgálat futtatására a terv (3D modell) és a valóság (pontfelhő) között, valamint padlószint megvalósulási ellenőrzésére (Floorflatness/Floorlevelness vizsgálat) is.

A Clark Ádám téri alagút bejáratának szkennelt homlokzata és a belőle készült metszetek

JetStream

A JetStream nem egy önálló szoftver, hanem egy sajátos pontfelhő tömörítési (renderelési) eljárás. Lényegében ez is egy fájlformátum, amit használhatunk a CloudWorx termékekben kiértékeléskor, vagy a JetStream Viewerben csupán megjelenítés céljából. Mindez lehetséges az LGS-sel is, mint feljebb írtuk. A különbség a kettő között, hogy a JetStream fájlt feltölthetjük saját szerverünkre és onnan interneten keresztül, folyamatosan streamelve is tudjuk használni (nem kell előre letölteni), így megkönnyítve az adattovábbítást különböző munkacsoportok között, arról nem is beszélve, hogy ezáltal biztosítható, hogy mindenki egy és ugyanazon állományon dolgozzon mindenkor.

JetStream Viewer

Egy ingyenes applikáció, amely JetStream és LGS fájlokat tud megnyitni. Tulajdonképpen egy nézegető, amivel az adatállományon módosítani nem tudunk. Segítségével átadhatjuk a pontfelhő és képállományokat akár a megrendelőnek is, aki körbe tudja repülni a teret, megnyitni a készített fotókat és egyszerű méréseket tud végezni. Amennyiben a helyszínen rögzítettünk plusz információkat (pl. egy jegyzet valamilyen anomáliáról, vagy nagyfelbontású fotókat), akkor Geotag formájában egy pozícióhoz rendelhetjük őket (hasonlóan, mint a Google Maps-en). A Gaotag tartalmazhat továbbá PDF, videó, hang és egyéb fájlokat vagy valamilyen online hivatkozást is.

TruView

A TruView egy online, böngésző alapú felület, ahol vagy a saját tulajdonunkban lévő vagy egy bérelt szerverről tudjuk elérni a feltöltött állományokat egy linken keresztül. Hasonlóan a JetStream Viewer-hez ez is elsősorban megjelenítésre, információ megosztásra szolgál. A fő különbség, hogy itt nem tudjuk berepülni a pontfelhőt, hanem a műszer álláspontjaiból tudunk körbenézni és a kifeszített panoráma képen méréseket (szög, távolság) végezni. Szintén lehetőség van geotag-elésre is. Ha betekintenél Te is a TruView állományba, kattints ide!

A pontfelhőt felhasználva mélysége is van a képeknek, ezért valós 3D méréseket végezhetünk a Leica TruView-ban

3D Reshaper

AA 3D reshaper programot a Technodigit cég fejleszti, mely szintén a Hexagon csoport tagja, ezért a Lecica-val szoros az együttműködés. Ebben a szoftverben is megtalálható a CloudWorx plugin, ezzel könnyítve az adatcsere folyamatokat. A 3D Reshaper egy felületmodellező és kiértékelő szoftver rengeteg funkcióval. Néhány ezek közül:

  • felületmodellek készítése, textúrázása, törésvonalak automatikus kiértékelése
  • felületelemzés
  • tartályok, utak, alagutak inspekciója
  • térfogatszámítás
  • kiöntés elemzés
  • szkriptelési lehetőség
  • és még sok más… a részletekért látogassatok el a Youtube csatornájukra, ahol a legtöbb funkcióról található bemutató videó!

és még sok más… a részletekért látogass el a Youtube csatornájukra, ahol a legtöbb funkcióról található bemutató videó! Vagy tekintsd meg a legújabb fejlesztéseiket itt:

Szeretnél gyakorlati ismereteket szerezni a 3D pontfelhős lézerszkennelésről és 3D modellezésről? Jelentkezz kiscsoportos műhelygyakorlatunkra itt: workshop/2019/