Ingatlan részlethatárok újra definiálása Altstättenben, Svájcban

Az ingatlan határok pontos nyilvántartása alapvető fontosságú az ingatlancserék, a területfejlesztés, a várostervezés, a banki jelzáloghitelek és sok más dolog szempontjából Svájcban is. Az ország városaiban és falvaiban zajló folyamatos karbantartási és bővítési projektek során azonban adódhatnak olyan helyzetek, amelyek a hivatalos ingatlannyilvántartásban nem kerülnek átvezetésre, ami azt eredményezi, hogy az adatbázis nem tükrözi a legfrissebb határviszonyokat.

Az FKL & Partner AG vállalat földmérő csapata, Sophie Bösch és Peter Bötschi, egy ilyen határfelvételi ügy megoldását célzó projektet végzett a svájci Altstättenben, mindössze néhány kilométerre a Leica Geosystems Heerbrugg-i telephelyétől. Az 1920-ban alapított FKL nem csak a földmérés iránti szenvedélyét osztja meg svájci szomszédjával – a Leica Geosystemshez hasonlóan az FKL is több mint százéves múltra tekint vissza Kelet-Svájcban. A Grabs-i székhelyű FKL ingatlannyilvántartási célú földmérésre, lézerszkennelésre, térinformatikai és egyéb földmérési és építőmérnöki szolgáltatásokra szakosodott. Munkájukat kormányzati szervek, építőipari vállalatok, magánszemélyek és ebben az esetben a Svájci Kataszteri Rendszer (Swiss Cadastral System) számára végzik.

A svájci kataszteri rendszer (SCS) a világ egyik legfejlettebb ilyen célú rendszere, amely profitál az FKL-hez hasonló földmérő vállalatokból, akik a legújabb módszereket és technológiákat használják az ingatlanok digitális dokumentálására és a kataszteri térképek és földhivatali nyilvántartások gyűjteményeinek kiegészítésére. Az SCS cserébe nyilvánosan elérhetővé és könnyen kereshetővé teszi ezeket az adatokat a honlapján, és hivatalos térinformatikai adatokat szolgáltat az ingatlanhatárokról (az alábbi képen látható módon).

Az altstätteni projekt felmérési területének kataszteri térképe (fent), valamint műholdfelvételek ugyanarról a helyről (lent).

Az FKL felelős az Altstätten területére vonatkozó kataszteri felmérések elvégzésért és frissítéséért, és ily módon hozzájárul a nagy pontosságú, digitális földhivatali információk biztosítására irányuló országos projekthez.

Ebben a projektben az FKL földmérő csapata korrigálta az elavult ingatlanparcella-információkat egy olyan lakóövezetben, ahol útbővítésre került sor. Az építkezés befejezése után a földhivatali nyilvántartást nem frissítették, így a hivatalos telekhatár-dokumentáció és az utca valós határai között eltérések maradtak. Ez problémás helyzetet teremtett az ingatlantulajdonosok, a várostervezők és más érdekelt felek számára.

A földmérési megoldások racionalizálása

Ehhez a projekthez a Bötschinek és a Böschnek olyan felmérési megoldásra volt szüksége, amely kombinálja a sebességet, a pontosságot és az adatáramlási képességet, hogy a szükséges méréseket úgy rögzíthessék, hogy közben minimálisan zavarják a lakossági forgalmat. A feladat elvégzéséhez a Leica Geosystems hardver és szoftver kombinációját választották:


Leica TS16 Robot Mérőállomás
Leica GS18 I GNSS RTK Rover
Leica CS20 terepi vezérlő 
Leica Captivate terepi szoftver

Nemcsak erre a projektre, hanem a földmérői pályafutása során szerzett hatalmas tapasztalataira is reflektálva Peter Bötschi elmondta, hogy a műszerek és a szoftverek megbízhatósága, hatékonysága, gyorsasága és rugalmassága miatt döntött a Leica Geosystems termékeinek használata mellett. “Amióta földmérőként dolgozom, kizárólag Leica Geosystems berendezéseket használok – és ez soha nem fog változni” – mondja Bötschi.

Sophie Bösch projekt munkatárs egyetértett: “Számos felmérő eszközt kipróbáltam már – de a Leica Geosystems berendezései továbbra is a kedvenceim.”

Mivel egy aktív úton dolgoztak, fontos tényező volt a terepen töltött idő minimalizálása. A TS16 gyors pontra állást tett lehetővé az olyan funkcióknak köszönhetően, mint az AutoHeight, amely egyetlen gombnyomással automatikusan meghatározta a mérőállomás magasságát. A GS18 I rover egyedülálló vizuális helymeghatározó rendszerével párosítva a TS16 gyorsan és pontosan mérte meg a helyes telekhatárok megállapításához szükséges pontokat.

Sophie Bösch a Leica TS16 mérőállomást használja az altstätteni út hosszabbítás mentén végzett felmérési munkálatok végrehajtásához

Bötschi és Bösch a rögzített pontokat közvetlenül meg tudta osztani az irodában lévő kiértékelő szoftverrel, ahol a tulajdoni lapok kiigazítását végzik. A GS18 I képalkotó GNSS-ből származó átfogó vizuális adatokat, amik a Leica Captivate terepi szoftverben kerültek rögzítésre, fel tudták használni azonnal a helyszínen, és el tudták tárolni későbbi referenciaként is. Így az irodában szükség szerint további részleteket tudtak megmérni a terepen rögzített vizuális adatokból.

Újra definiált határok

Végül a határokat megfelelően elhelyezték az utca szélei mentén, biztosítva, hogy az útszakasz már nem fut át a szomszédos ingatlanokon, és a tulajdonviszonyok egyértelműen elhatárolódnak.

Az FKL a munkát földrajzi információs rendszer (GIS) adat formájában is elérhetővé tette, ezáltal az SWS naprakész térinformatikai információkkal tudja segíteni a nyilvánosság tájékoztatását. Ez és az FKL által végzett egyéb kataszteri felmérési projektek fontos és folyamatos munkát jelentenek, naprakészen tartják a nyilvántartásokat, ezáltal pontos képet adnak az ingatlan viszonyokról Svájc-szerte, ami a földtulajdonosok javát szolgálja, mert lehetővé teszi a tervezést és a fejlesztést, és elősegíti a biztonságos beruházásokat.