Leica 3D Disto – mérnöki pontosság minden helyzetben

Leica Disto

Már öt éve annak, hogy a Leica egy teljesen egyedinek számító mérőeszközt dobott piacra, amely kifejezetten a nagy pontosságú, bonyolult építőipari mérési feladatok elvégzésére hivatott. Ez a Leica 3D Disto.

Mi is ez a műszer lényegében?

  • A 3D Disto egy olyan lézeres automata távolságmérő mely kettő (egy vízszintes és egy függőleges) nagy pontosságú szögmérőre van építve. Mindez kiegészítve egy digitális célzó kamerával és szervomotorokkal a könnyebb használat érdekében.
  • Mivel a szögmérési pontossága 5”! –  így alkalmas akár mm pontosságú térbeli felmérési és kitűzési feladatok ellátására. (± 1mm 50 méteres távolságig).
  • Vezérlőnek bármilyen Windows alapú tablet vagy laptop megfelelő, a kommunikációt az eszközbe beépített wifi hotspot biztosítja.
  • Az irányzás teljesen egyedülálló: érintsd meg a célkeresztet a kijelzőn, amerre mozgatod, a 3D Disto követi a mozgást. A még precízebb célzást segíti a 8x digitális zoom is.
  • A felmérés után mentsd le az állományt a .DXF, .DWG vagy egyéb állományba és a többi műveletet már kényelmesen az irodában is elvégezheted.

Ez a 3D Disto!

A felmérés során nincs korlát. Annyi pontot mérünk amennyi szükséges. Emellett a pontokról szükség esetén fényképet is készíthetünk, ennek az utólagos beazonosításban van nagy szerepe.
A felmérés a 3D Disto-val történhet manuálisan, vagy automata üzemmódban. A manuális mérés esetén minden egyes pontra odairányítom a műszert és megmérem. Ilyen pont lehet a falsarok, nyílászáró vagy a falon található kapcsolók és kiállások helye.

pic2

Ez a felmérés mindössze 20 percet vett igénybe, és persze minden méret mm pontosságú.
Ha viszont egy vízszintes vagy függőleges metszetre van szükségem, akkor az automata funkciót célszerű használni. Ebben az esetben a 3D Disto egy megadott sík mentén automatikusan végigmér. Ilyen például az alábbi kép, ami egy lakókocsi belsejéről készült.

pic3

Ez a felmérés mindösszesen 15 percet vett igénybe!
A képen látható vízszintes és függőleges mérés automata módban történt. A mérés során szükséges még megadni, hogy a mérési pontok között milyen távolság legyen, jelen esetben ez az íves fal miatt 5 cm volt.

Ennek köszönhetően nincs lehetetlen. A 3D Disto mindent megmér ami 50 méteren belül van, legyen szó akár görbe falról, összetett helyiségről, vagy tagolt homlokzatról. A mérés során emellett számos beépített kényelmi funkció is rendelkezésünkre áll. Ezek közül csak a legfontosabban említeném meg, ez nem más mint a műszer áthelyezésének az opciója:

  • Abban az esetben, ha a készülék már nem lát rá a további pontokra, akkor áthelyezésre van szükség. Ennek menete nagyon egyszerű, (a hibázás lehetősége nulla.) Az áthelyezést követően a további pontok a már korábban megkezdett mérésben fognak megjelenni.

A Leica 3D Disto az imént említett felmérésen kívül még képes pontok kitűzésére is:

  • A már előzetesen felmért állományba tetszőlegesen elhelyezhetünk újabb pontokat tervezőprogram segítségével. Mivel a műszerrel lehetőségem van újra tájékozni (vagyis a felméréskor 3-4 pontot megjelöltem, amire utólag visszamérve bármikor vissza tudom magamat „tenni” ugyanabba a koordináta rendszerbe.) ezáltal az utólag tervezett pontokat ki tudom jelölni falon, padlón, mennyezeten, stb. Elég csak a kijelzőn „rábökni” a kitűzendő pontra és a 3D Disto lézerpontja pontosan kijelöli azt.

Kiknek ajánljuk az eszközt?pic4

A 3D Disto célközönsége elsősorban az olyan építőipari vállalkozás, ahol gyakori probléma a nagy pontosságú felmérés, legyen az kivitelezői vagy tervezői munka. A műszer használata mindössze egy embert igényel, mellette nincs szükség nehézkes mérésre, sablonozó anyagra és vázlatok készítésére. A helyszíni cipelt létráról és költséges állványzatról nem is beszélve. Az eszközzel lehetőség nyílik egyedi méretekkel rendelkező pl. fa nyílászárók CNC géppel történő legyártására vagy éppen bonyolult és összetett gépészeti elemek kitűzésére pl. szerelvények elhelyezésére. Mindezek úgy tervezhetők és kivitelezhetők, hogy digitális állományként bármikor   előhívhatóak és akár utólag is ellenőrizhetőek.

Üdvözlettel,
Leica Geosystems
magyarországi csapata