Élet a „hagyományos” RTK technológián túl – A műholdas alapú Szabatos Abszolút Pontmeghatározás (Precise Point Positioning)

FÖLDMÉRÉS & G.I.S

A Leica Geosystems tanuló GNSS technológiájának másik alapja (a korábbi bejegyzésekben tárgyalt RTK Plus megoldáson túl) a „hagyományos” valós idejű kinematikus (RTK) módszert kiegészítő, sőt azon túlmutató PPP (Precise Point Positioning) megoldás.

A pontos és hatékony helymeghatározást jelentő RTK technológia GNSS infrastruktúrája, pontosabban annak elvi alapja rendelkezik néhány gyenge ponttal. Gondoljuk csak meg: az RTK működéséhez a műholdakon kívül szükség van még helyi permanens állomás hálózatra és szolgáltatásra, vagy a saját bázisállomásunkra, mobiltelefon hálózati szolgáltatásra, vagy a sokkal kevésbé hatékony saját rádió adó-vevő használatra. Hányszor előfordul, hogy olyan helyen kell mérnünk, ahol gyenge, vagy nem is elérhető a mobilszolgáltatás? Vagy a terepi helyzet olyan, hogy a szaporodó műholdszám ellenére még több műholdra lenne szükség? Arra is volt és lesz is példa, hogy műszaki/humánerőforrás/anyagi okok miatt egy hálózati szolgáltatás ideiglenesen, vagy hosszabb időre nem, vagy nem megfelelő minőségben érhető el. Mi a helyzet, ha olyan helyen kell mérnünk, ahol egyáltalán nem létezik helyi referenciahálózat? Megannyi kérdés, ami talán nem jellemző a napi átlagos mérési helyzetekre, de a felhasználói versenyelőnyt jelentő speciális munkák során bizony rendszeresen előfordul.

Az ilyen problémákra ad kiegészítő megoldást a PPP (Precise Point Positioning – Szabatos 10101Abszolút Pontmeghatározás) egyre fejlődő technológiája, mely a Leica Geosystems esetén a TerraStar alapú SmartLink és SmartLink Fill szolgáltatásokban testesül meg.

Milyen előnyöket nyújt a felhasználónak a szolgáltatás?

  • Olyan távoli és reménytelen helyen mérünk, ahol nincs alapponthálózat és ennek megfelelően RTK hálózati szolgáltatás sincs? Továbbá nincs mód a hosszadalmas és költséges utófeldolgozás alapján saját hálózatot létesíteni? A SmartLink segítségével 30 percen belül ±3 cm 2D pozíciókkal kezdhetjük a részletmérést!
  • Olyan helyen dolgozunk, ahol van RTK korrekció, de valamilyen okból az nem elérhető? Ennek ellenére leállás nélkül, korlátlan ideig szeretnénk folytatni a cm pontos munkát RTK korrekciók nélkül? A SmartLink a megoldás.
  • Olyan helyen dolgozunk, ahol van RTK korrekció, de valamilyen okból az nem elérhető? Ennek ellenére leállás nélkül, átmeneti ideig (kb. 10perc) szeretnénk folytatni a cm pontos munkát RTK korrekciók nélkül?A SmartLink Fill a megoldás.

 

 

 

 

 

A pontos gyakorlati részletekről a következő bejegyzésben lesz szó, jelen posztban a TerraStar műszaki hátteréről olvashatunk.

TerraStar orbits
TerraStar keringési pálya

Néhány szóval a TerraStar szolgáltatásokról

Csakúgy, mint más műholdas helymeghatározó rendszer, a TerraStar is szolgáltat különböző szegmenseknek, úgymint navigáció, precíziós mezőgazdaság, földmérés, stb. az alábbiak alapján:

  • A TerraStar-M szolgáltatás méteres pontosságot biztosít, így nem használatos a Leica Geosystems műszerek esetén.
  • A TerraStar-D alapvetően deciméter pontosságot nyújt. Ha azonban előzőleg, illetve bizonyos idő után újra kapunk RTK korrekciót, akkor ez alkalmas a cm pontosság adott ideig való fenntartására. Ezt használja a Leica SmartLink Fill.
  • A TerraStar-C az a precíz korrekciós adatszolgáltatás, ami biztosítja, hogy minden előzetes és utólagos RTK adat nélkül, sőt egyáltalán bármilyen alapponthálózat nélkül is ±3 cm 2D pontosságot kapjunk. Ezt használja a SmartLink szolgáltatás.

A következő részben a SmartLink és SmartLink Fill gyakorlati alkalmazhatóságáról és részleteiről írunk majd. Szeretnénk azonban hangsúlyozni, hogy a bemutatott PPP technológia jelenleg, és meglátásink szerint jó ideig elsősorban kiegészítője a „klasszikus” RTK szolgáltatásoknak és nem helyettesítője. Az előnye a felhasználó számára akkor és ott mutatkozik meg, amikor és ahol az RTK technológia nem elérhető, vagy felmondja a szolgálatot.

További információ a TerraStar-ról itt: http://terrastar.net/

Üdvözlettel,
Leica Geosystems
magyarországi csapata